Tilapia to cały rodzaj ryb z rodziny pielęgnicowatych wywodzących się z Afryki oraz Bliskiego Wschodu – słowo tilapia w języku Buszmenów oznacza po prostu rybę. Smaczne i zwarte mięso spowodowało znaczący wzrost popularności Tilapii jaki nastąpił w ciągu ostatnich dekad, co pociągnęło za sobą ogromny rozwój akwakultury (pod względem skali biznesu wartego 2 mld dolarów porównywalnej tylko z hodowlą Łososi). Dziś na 4 mln ton odławianych ryb, aż 3,4 mln pochodzi z farm (ponad połowa ryb trafia do USA). To też istotnie zmieniło konsumpcje poszczególnych gatunków. Wprowadziło monkulturę tzw. Tilapii Nilowej (łac. Oreochromis niloticus) zwanej Mango Fish – nie należy mylić z Mango Tilapią (łac. Sarotherodon galilaeus), która stanowi odrębny gatunek tego samego rodzaju – obejmuje ¾ hodowanych gatunków, a sztucznie utrzymywana była już ponoć w starożytnym Egipcie. Zmarginalizowała znaczenie takich ryb jak Tilapia Błękitna (łac. Oreochromis aureus) czy też Tilapia Mozambijska (łac. Oreochromis mossambicus) – dziś poza Tilapią Nilową większość odławianych ryb to zresztą hybrydy różnych gatunków, a sama Tilapia Nilowa też jest krzyżowana.
Szybkorosnące Tilapie Nilowe dorastają do 60 cm długości oraz 4 kg wagi. Do sklepów najczęściej trafiają już jednak w postaci filetów.
Przepisy na filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Hiszpania
– Pescado en Adobo Rebozado (Ryba smażona w panierce)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)