Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Tonka / Coumarou / Cumaru | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tonka / Coumarou / Cumaru


Tonka (łac. Dipterix odorata) to ziarno Tonkowca wonnego, drzewa wywodzącego się z Gujany i Wenezueli (tutaj obowiązuje nazwa Coumarou). Owoce wielkości dużej śliwki o bardzo twardych łupinach najpierw zbiera się, a po tym suszy przez cały tok, aby ostatecznie móc dostać się do środka. W każdym z nich znajdują się dwa ziarna.
Tonka używa się w postaci naturalnej, albo po zmacerowaniu w rumie i wysuszeniu. Starte ziarno przypomina w zapachu wanilię (ma dość silną woń) i tak jest używane w Ameryce Południowej. Systematycznie przebija się do kuchni europejskiej, gdzie w modnych restauracjach aromatyzuje się nim zarówno słodycze, jak i np. podroby (w USA jego użycie jest zabronione).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych