Tortillita de Camarones (Placuszki z krewetkami)

Placuszki z krewetkami czyli Tortillita de Camarones to specjalność Hiszpańskiego południa, Andaluzji. Przepis ma nawet ponoć bardzo konkretny adres pochodzenia: knajpka La Venta de Vargas, od 1921 roku działająca w San Fernando vis-a-vis Kadyksu. Pewnie jest jednak znacznie starszy, bo do jego powstania miała się przyczynić mieszkający tu Genueńczycy, którzy do miejscowej kuchni wprowadzili swoje  Farinata, czyli placuszki z mąki z ciecierzycy. Legenda miejska, czy nie, przepis ten zrobił tu sporą karierę, trafiając nawet do menu restauracji z trzema gwiazdkami Michelina takich jak Aponiente.
Kluczowy wyróżnik to same krewetki, miejscowa odmian camarón, której trudno szukać gdzie indziej. Chodzi przede wszystkim o ich wielkość – są tak drobne, że nawet skórek z nich się nie zdejmuje (często wykorzystuje się je np. jako przynęta podczas wędkowania). Jeśli ktoś chce przygotować Tortillita de Camarones w Polsce w domu musi więc dokonać lokalizacji przepisu. Użyć innych drobnych krewetek, a od biedy przyciąć nieco większe.

Druga ważna sprawa w tym przepisie to ciasto, do którego tradycyjnie używa się mieszanki mąki pszennej oraz mąki z ciecierzycy, co właśnie łączy go z genueńską Farinatą.

Składniki:

– 100 gr małych krewetek, koniecznie surowych (ew. mogą być większe pokrojone)
– 3 łyżki mąki pszennej oraz mąki z ciecierzycy (w proporcji 2:1 lub 1:2)
– 1 łyżka drobno siekanej cebuli
– pół łyżeczki papryki w proszku
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: przesianą mąkę wymieszać z 6 łyżkami wody oraz 2 łyżkami oliwy. Doprawić solą, dodać resztę dodatków, jeszcze raz wymieszać i na końcu dorzucić też krewetki.

Placuszki smażyć na rumiano w dużej ilości tłuszczu (tak jak na filmie)

 

 

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych