Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Tymianek Herba-Barona / Kminkowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tymianek Herba-Barona / Kminkowy


Tymianek Herba-Barona (łac. Thymus herba-barona) to roślina wywodząca się ze śródziemnomorskich wysp: Sardynii, Korsyki i Balearów. Nazywany jest też Tymiankiem Kminkowym, ze względu na charakterystyczny zapach liści. Używa się go podobnie jak Tymianku Właściwego. Brytyjczycy tradycyjnie doprawiali nim podwójną polędwicę wołową połączoną kością, za czasów Henryka VIII nazwaną Baron-Beef (stąd nazwa tego zioła).




[yellow_box]Odmiany tymianku, czyli macierzanki: Właściwy | Cytrynowy | Herba-Barona | Alicante | Panoński | Dziki | Szerokolistny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych