Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Tymianek Panoński / Stepowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Tymianek Panoński / Stepowy


Tymianek Panoński (łac. Thymus pannonicus) zwany w Polsce Macierzanką Panońską, jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Panonii, leżącej w dzisiejszych Węgrzech, Serbii oraz Rumunii. Serbowie z Wojewodiny (Banatu) jego nieco cytrynowy aromat używają do doprawiania napojów, a także dżemów i innych przetworów. W wielu krajach traktowany jest jednak jako roślina zagrożona, stąd jego użycie nie jest bardzo powszechne.

[yellow_box]Odmiany tymianku, czyli macierzanki: Właściwy | Cytrynowy | Herba-Barona | Alicante | Panoński | Dziki | Szerokolistny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych