Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Vinagre de Jerez / Ocet z Sherry | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Vinagre de Jerez / Ocet z Sherry


Ocet z Sherry to rzecz jasna ten wytwarzany w hiszpańskim Jerez – najlepszy uzyskuje się z wina typu Oloroso. Jest to jeden z najwyżej cenionych Octów Winnych. W okolicach Kadyksu, jego produkcja trwa ponoć już od kilkunastu wieków. Rzeczywistym zagłębiem octowym jest tzw. trójkąt
sherry pomiędzy miasteczkami: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda oraz El Puerto de Santa María. Aby otrzymać miano Vinagre de Jerez ocet musi leżakować w dębowych beczkach co najmniej 6 miesięcy. Jeśli spędzi tam dwa lat, zyskuje miano Vinagre de Jerez Reserva, a po dziesięciu Vinagre de Jerez Gran Reserva. Styl octu zależy także od użytych winogron. Najczęściej spotyka się szczep Palomino, znacznie słodszy jest jednak robiony na bazie Pedro Ximénez oraz rzadszego Moscatel.
Hiszpanie Vinagre de Jerez dodają m.in. Gzapacho. Uznanie zyskał też we Francji, gdzie doprawia się nim podroby oraz Foie Gras. Dodaje się też do ciepłych sałatek z ziemniakami, a przed smażeniem owoców morza można przetrzeć octem patelnię.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych