Wino palmowe to alkohol produkowany w całej południowej Azji oraz Afryce. Robi się go z soku zawartego w różnego rodzaju palmach, również kokosowych – pozyskuje się go z kwiatów, ew. po nacięciu kory zbiera się napływający płyn. Fermentacja przebiega podobnie jak w każdym innym winie.
Wino palmowe jest nie tylko spożywane jako napój. W Indiach np. na jego bazie powstaje chleb ryżowy Appam.
Wino palmowe można poddawać destylacji – wówczas powstaje wódka plamowa.
W zależności od regionu wino palmowe ma różną nazwę:
Kali, Kallu w południowych Indiach
Raa, Kallu na Cejlonie
Tadi w Bengalu
Tuak w Indonezji
Nira, Kallu w Malezji
Ruou dua w Wietnamie
Tuba na Filipinach
Segero, Tuak na Nowej Gwinei
Dhoaraa, Rukuraa, Meeraa na Malediwach
Htan yay w Birmie
Panam Culloo w Chinach
Emu, Oguro w Nigerii,
Malafu ya ngasi w Kongo
Toutou w Gabonie
Doka, Nsafufuo w Ghanie,
Ubusulu w RPA
Poyo w Sierra Leone
Mimbo, Matango oraz Mbuh w Kamerunie
Lagbi w Libii