Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Witlinek / Merlan | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Witlinek / Merlan


Witlinek (łac. Merlangius merlangus) to morska ryba pokrewna Dorszom. Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych. Zamieszkująca m.in. wody Morza Północnego (a także zachodnią część Bałtyku). Bardzo powszechna jest m.in. w Normandii, gdzie nazywana jest Merlan. Witlinek nie jest bardzo duży – od 30 do 70 cm – ma chude, białe i listkowane mięso. Na francuskim wybrzeżu tradycyjnie był uznawany jako pokarm gminu, skarmiano nim też zwierzęta. Dziś Witlinek zyskał na wartości. Nie tylko ze względu na przerzedzenie ławic, ale także cenione mięso.
Pokrewnym gatunkiem jest poławiany w Turcji – na Morzy Czarnym i Morzu Manmara – Mezgit.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych