Wołowina Francji


Różnorodna kuchnia Francuska ma jedną wspólną cechę i mianownik – jej bazą jest wołowina. Z tego połączenia regionalizacji i apetytu na wołowinę wynika bogactwo mięsnych ras krów. Największe klasyki to rzecz jasna burgundzka Charolais oraz Limousine.

Poza tym jest co najmniej osiem ważnych mięsnych ras krów:
Aubrac – często krzyżowana z Charolais, łatwa w hodowli rasa krów z Masywu Centralnego.
Bazadaise – mocno tradycyjna rasa z miasteczka Bazas (okolice Bordeaux) pokrewna Limousin oraz Blond d’Aquitaine
Blond d’Aquitaine – to mocno umięśniona mieszanka kilku ras z południowego-zachodu Francji, biała krowa rodem z Akwitanii
Gasconne – mniejsza od pozostałych ras zamieszkująca górzyste tereny Gaskonii, o charakterystycznych pionowych rogach
Maine-Anjou – powstała w dolinie Loary na przełomie XIX i XX wieku rasa będąca mieszanką miejscowych krów Mancelle i brytyjskich Shorthorn. Potężne krowy większe nawet niż Charolais (do 1.450 kg)
Normandenormandzka rasa krów mlecznp-mięsnych o czarno-białym umaszczeniu
Parthenaise – kolejna mleczno-mięsna rasa hodowana od Bretanii po Charentes
Salers – długorogie krowy z Owerni o rdzawym umaszczeniu

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych