Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Zębacz | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Zębacz


Zębacz zwany Pasiastym, Pospolitym czy też Smugowym – w krajach anglosaskich określa się go mianem Wolffish – to morska ryba występująca w północnej części Oceanu Atlantyckiego i morzach z nim sąsiadujących. Łowi się go głównie u wybrzeży USA oraz Kanady, a także Grenlandii, państw Skandynawskich, w Morzu Północnym, a nawet dalej na południa, aż po półwysep Iberyjski – w ostatnich dekadach wszystkie te łowiska zostały jednak mocno przetrzebione.
Zębacz do duża ryba dochodząca do 1,5 m długości (średnio jest połowę mniejsza) i 18 kg wagi. Popularny jest m.in. w kuchni brytyjskiej, gdzie używa się go do przygotowania Fish and Chips.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych