Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Żeń-szeń | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Żeń-szeń


Nazwa Żeń-szeń (łac. Panax ginseng) wywodzi się od chińskiego Jin-Chen, co znaczy podobny do człowieka. Tym czasem greckie Panakos słusznie należy kojarzyć z Panaceum, czyli lekiem na wszystko. Żeń szeń wykorzystywany w taoistycznej medycynie, do Europy trafił w IX wieku, ale uznanie znalazł dopiero w połowie XX wieku. O jego cudownych właściwościach napisano całe artykuły i książki. Jednocześnie nie mniejsze jest grono osób podważających lecznicze właściwości Żeń-szenia. Na dalekim wschodzie nie przeszkadza to jednak w miarę możliwości aplikować tę roślinę o niebyt przyjemnym smaku. Korzeń m.in. sieka się na plasterki i suszy, aby później dodawać do naparów oraz herbaty.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych