Ziele Angielskie


Ziele Angielskie, czyli ziarna drzewa Pimentowego, zwanego też Korzennikiem Lekarskim (łac. Pimenta dioica) to jedna z przypraw zaimportowana z Karaibów. Głównym ośrodkiem upraw była Jamajka, dlatego czasami ziele było nazywane Pieprzem Jamajskim.
W Europie na popularności zdobyła w XVII wieku. Szczególnie ceniący ją Anglicy uznali, że łączy aromaty Cynamonu, Gałki Muszkatułowej oraz Goździków. Dlatego nazwali ją Allspice. Z Wysp Brytyjskich ziele zawędrowało do Europy Środkowej i Północnej, także Polski (stąd nazwa).
Ziele Angielskie najpopularniejsze jest w kuchni Karaibskiej – stanowi główny składnik sosu Jerk i dodaje się do pikli – a także Meksykańskiej (np. w Mole). Dobrze przyjęło się także na Bliskim Wschodzie, gdzie często używa się zamiast Pieprzu. W Europie szczególnie popularne jest w krajach nordyckich – tutaj docenia się jej korzenny aromat. Ziele dodaje się je również do wędlin (szczególnie kiełbas), używa w cukiernictwie, a także aromatyzuje alkohole: m.in. Jamajski likier Pimento dram oraz włoski Mirto, którego głównym “składnikiem” jest jednak Mirt.

Przepisy z Zielem Angielskim


Meksyk

Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
Tamale / Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)

Tunezja

Chorba m’Faoura (Duszona jagnięcina z drobnym makaronem)
Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
Felfel Mahshi / Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)

Liban i Lewant

Dawood Pasha (Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym)
Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)
Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Turcja

Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
Sürk / Sülk

Grecja

Giouvetsi / Youvetsi (Gulasz zapiekany z makaronem)
Lagos Stifado (Gulasz z Królika)

Belgia

Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)

Irlandia

Corned Beef with Dumplings and Cabbages (Peklowana wołowina z kluskami i kapustą)

Kraje Nordyckie

Finker (Potrawka z podrobów)
Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
Kokt Laks (Łosoś z wody)
Kottbullar / Lihapullat / Kjøttkaker / Frykadele (Pulpety)
Kroppkaka / Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
Mykyrokka / Tappaiskeitto (Zupa mięsna z kluseczkami)
Rössypottu (Zupa z krwawą kiszką)
Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)

Czechy

Kulajda (Zupa grzybowa)
Pražská Šunka Zapečená v Chlebu (Praska szynka w cieście chlebowym)
Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych