Ziele Angielskie, czyli ziarna drzewa Pimentowego, zwanego też Korzennikiem Lekarskim (łac. Pimenta dioica) to jedna z przypraw zaimportowana z Karaibów. Głównym ośrodkiem upraw była Jamajka, dlatego czasami ziele było nazywane Pieprzem Jamajskim.
W Europie na popularności zdobyła w XVII wieku. Szczególnie ceniący ją Anglicy uznali, że łączy aromaty Cynamonu, Gałki Muszkatułowej oraz Goździków. Dlatego nazwali ją Allspice. Z Wysp Brytyjskich ziele zawędrowało do Europy Środkowej i Północnej, także Polski (stąd nazwa).
Ziele Angielskie najpopularniejsze jest w kuchni Karaibskiej – stanowi główny składnik sosu Jerk i dodaje się do pikli – a także Meksykańskiej (np. w Mole). Dobrze przyjęło się także na Bliskim Wschodzie, gdzie często używa się zamiast Pieprzu. W Europie szczególnie popularne jest w krajach nordyckich – tutaj docenia się jej korzenny aromat. Ziele dodaje się je również do wędlin (szczególnie kiełbas), używa w cukiernictwie, a także aromatyzuje alkohole: m.in. Jamajski likier Pimento dram oraz włoski Mirto, którego głównym „składnikiem” jest jednak Mirt.
Przepisy z Zielem Angielskim
Meksyk
– Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
– Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
– Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
– Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
– Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
– Tamale / Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)
Tunezja
– Chorba m’Faoura (Duszona jagnięcina z drobnym makaronem)
– Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
– Felfel Mahshi / Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
– Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
Liban i Lewant
– Dawood Pasha (Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym)
– Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)
– Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
– Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Turcja
– Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
– Sürk / Sülk
Grecja
– Giouvetsi / Youvetsi (Gulasz zapiekany z makaronem)
– Lagos Stifado (Gulasz z Królika)
Belgia
– Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)
Irlandia
– Corned Beef with Dumplings and Cabbages (Peklowana wołowina z kluskami i kapustą)
Kraje Nordyckie
– Finker (Potrawka z podrobów)
– Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
– Kokt Laks (Łosoś z wody)
– Kottbullar / Lihapullat / Kjøttkaker / Frykadele (Pulpety)
– Kroppkaka / Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
– Mykyrokka / Tappaiskeitto (Zupa mięsna z kluseczkami)
– Rössypottu (Zupa z krwawą kiszką)
– Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)
Czechy
– Kulajda (Zupa grzybowa)
– Pražská Šunka Zapečená v Chlebu (Praska szynka w cieście chlebowym)
– Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
– Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)