Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Blanszowanie | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Blanszowanie


Blanchir po Francusku znaczy po prostu wybielić. I na tym polega blanszowanie. Krótka obróbka cieplna, która ma tylko dotknąć wierzchnią warstwę – pierwotnie chodziło o ścinanie białek (np. w mięsie) które pod wpływem temperatury nabierają właśnie białego koloru. Dziś balnszowanie dotyczy głównie warzyw – chodzi o szybkie zanurzenie ich we wrzątku, a później przerwanie gotowania przez równie szybki schłodzenie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych