Anglia w świecie kulinarnym nie jest bardzo wysoko ceniona. Tutejsi kucharze, tacy jak Marco Pierre White czy Heston Blumenthal, którzy zyskali status światowych gwiazd, od pewnego czasu zaczynają jednak eksponować jej mocne strony. Angielska kuchnia, która ma dworsko-burżuazyjne korzenie zdominowana jest przede wszystkim przez mięso. Wołowina to numer jeden, a za danie narodowe można uznać Roast Beef. To jednak potrawa ekskluzywna serwowana podczas świątecznego obiadu albo w restauracji. Bardziej powszednie, ale nie mniej charakterystyczne jest Fish and Chips rodem ze street-foodu oraz różnego rodzaju Puddingi związane z kuchnią domową. Anglicy szczycą się także swoimi serami wśród których Cheddar, Cheshire, a przede wszystkim Stilton są najwyżej cenione.
Przystawki
- Coleslaw (Sałatka z kapusty)
- Cornish Pasty / Tiddy Oggin (Kornwaliski pieróg)
- Devilled Kidneys (Pikantne cynaderki baranie / jagnięce)
- Gloucester Cheese and Ale (Zapiekanka z serem)
- Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
- Pan Haggerty (Zapiekanka ziemniaczana)
- Pickled Egg (Marynowane jaja)
- Toad in the Hole (Kiełbaski wieprzowe w cieście)
Pudding
- Pease Pudding / Pease Porridge (Ciasto z grochu)
- Steak and Kidney Pudding (Ciasto z wołowiną i cynaderkami)
- Yorkshire Pudding (Ciasto smażone i pieczone)
Zupy
- Brown Windsor Soup (Zupa jagnięco-wołowa)
- Golden Vegetable Soup (Zupa warzywna)
Ryby i Owoce Morza
- Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Mięso i Drób
- Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
- Cottage Pie / Shepherd’s Pie (Zapiekanka ziemniaczana z mięsem)
- Derwentwater Duck (Kaczka z Sosem Cumberlandt)
- Devilled Beef Bones / Ribs (Żeberka wołowe z ostrym sosie)
- Hotch-Potch / Hodge-Podge / Hot-Pot (Gorący kociołek)
- Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)
- Roast Beef (Pieczeń wołowa)
Sosy
- Caper Sauce (Sos kaparowy)
- Cumberland Sauce (Sos Cumberland)
- Cream Sauce (Sos śmietanowy)
- Gooseberry Sauce (Sos agrestowy)
- Gravy
- Horseradish Sauce (Sos chrzanowy)
- Lemon Butter Sauce (Sos maślano-cytrynowy)
- Mint Sauce (Sos miętowy)
- Onion Gravy (Sos cebulowy)
- Orange Port Sauce (Sos pomarańczowy z porto)
- Oxford Sauce
- Parsley Liquor (Sos pietruszkowy)
- Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)
- Rhubarb Sauce (Sos rabarbarowy)
Smaki
Przyprawy
- Alegar (ocet słodowy)
- English Mustard
- Fagot of Herbs (mieszanka ziół)
- Maldon Sea Salt (sól)
- Relish
- Worcestershire Sauce
Warzywa i owoce
- Pickles / Picalilli (pikle)
Sery i nabiał
- Applewood
- Beenleigh Blue
- Bowland
- Buxton Blue
- Cheddar
- Cheshire / Chester
- Chevington
- Clotted Cream
- Coquetdale
- Croglin
- Derby
- Dorset Blue Vinney
- Dovedale Blue
- Fine Fettle Yorkshire
- Five Counties
- Gloucester (Single / Double)
- Harbourne Blue
- Huntsman
- Lancashire
- Leicester
- Lincolnshire Poacher
- Little Derby
- Lymeswold
- Norbury Blue
- Red Leicester
- Red Windsor
- Sage Derby
- Shropshire Blue
- Stichelton
- Stilton
- Stinking Bishop
- Sussex Slipcote
- Swaledale
- Waterloo
- Wensleydale
- Westminster Blue
- Yarg
Wędliny
- Bradenham Ham (szynka)
- Cambridge Sausages (kiełbaski)
- Carmarthen Ham (szynka)
- Cumberland Sausages (kiełbaski)
- Devon Cured Ham (szynka)
- Dukeshill Ham (szynka)
- Lincolnshire Sausages (kiełbaski)
- Oxford Sausages (kiełbaski)
- Potted Pork (pasta)
- Saveloy (kiełbaski)
- Suffolk Sweet Cured Ham (szynka)
- Wiltshire Ham (szynka)
- York Ham (szynka)
Mięso, ryby i owoce morza
- Bath Chaps (policzki wieprzowe)
- Faggots (kulki mięsne)
- Pork Scrachings / Pork Crackling (skórki wieprzowe)
- Hereford (wołowina)
- Shorthorn (wołowina)
- Berkshire (wołowina)
- Gloucester (wieprzowina)
- Hempshire (wieprzowina)
- Tamworth (wieprzowina)
- Yorkshire (wieprzowina)
- Dorset (baranina/jagnięcina)
- Suffolk (baranina/jagnięcina)