Kuchnia Angielska

Veneto

Anglia w świecie kulinarnym nie jest bardzo wysoko ceniona. Tutejsi kucharze, tacy jak Marco Pierre White czy Heston Blumenthal, którzy zyskali status światowych gwiazd, od pewnego czasu zaczynają jednak eksponować jej mocne strony. Angielska kuchnia, która ma dworsko-burżuazyjne korzenie zdominowana jest przede wszystkim przez mięso. Wołowina to numer jeden, a za danie narodowe można uznać Roast Beef. To jednak potrawa ekskluzywna serwowana podczas świątecznego obiadu albo w restauracji. Bardziej powszednie, ale nie mniej charakterystyczne jest Fish and Chips rodem ze street-foodu oraz różnego rodzaju Puddingi związane z kuchnią domową. Anglicy szczycą się także swoimi serami wśród których Cheddar, Cheshire, a przede wszystkim Stilton są najwyżej cenione.

Przepisy


Przystawki

Pudding

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy