Meksyk który przez wieki rozwijał się w całkowitym oderwaniu od euro-azjatyckich tradycji kulinarnych stworzył odrębną kuchnię. Sprzyjało temu wykorzystanie kilku zarezerwowanych dla Ameryki produktów takich jak chili, kukurydza, pomidory czy np. kakao. Panowała przy tym na tyle niewielka ich różnorodność, że to właśnie kilka roślin zawładnęło tutejszą kuchnią (duży udział miała też fasola). Co nie oczywiste panują tu też istotne regionalizmy. Wybrzeże należy do ryb i owoców morza, ale np. wołowina to już specjalność północy pozostającej pod wpływem kuchni Tex-Mex, czyli pogranicza USA i Meksyku. Tutaj charakterystyczne jest także użycie pszennych tortilli. Kukurydziane, z których przygotowuje się znacznie większą ilość przekąsek, to domena centrum kraju skupionego wokół Mexico City. A południe i stan Oaxaca to stolica Mole. Same chili, którym słynie Meksyk są sprawiedliwie rozdystrybuowane po całym kraju, a co charakterystyczne Meksykanie częściej używają ich w postaci suszonej niż świeżej.
Przystawki
- Arroz Rojo (Ryż czerwony)
- Alambres (Mięso zasmażane z warzywami i serem)
- Chile Releno (Nadziewana papryka)
- Chilaquiles (Tortille w zielonym/czerwonym sosie)
- Corunda (Nadziewane ciasto kukurydziane)
- Elote (Grillowana kukurydza)
- Empanadas (Smażone pierogi kukurydziane)
- Frijoles con Verdolagas (Fasola z Portulaką)
- Frijoles de la Olla (Fasola gotowana)
- Frijoles Refritos (Odsmażana fasola)
- Huevos Rancheros (Jajka smażone z warzywami)
- Mollete (Zapiekana kanapka)
- Pambazo (Bułka w sosie chili nadziewana kiełbasą i ziemniakami)
- Queso Flameado (Ser zapiekany z dodatkami)
- Rajas con Crema (Papryka Poblano ze śmietaną)
- Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)
- Torta de Milanesa (Kanapka z kotletem wołowym)
Zupy
- Caldo de Albondigas (Zupa z pulpecikami)
- Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
- Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
- Guiso / Guisado (Gulasz wegetariański)
- Pozole (Zupa wieprzowa z kukurydzą)
Tortille i inne placki
- Bocole (Nadziewany placek kukurydziany)
- Burrito (Zawijane placki z nadzieniem)
- Chimichanga (Smażone Burrito)
- Enchilada (Nadziewane placki, zapiekane w sosie)
- Fajita (Placek nadziewany paskami mięsa)
- Flautas (Zwijane smażone Taco)
- Gordita (Nadziewany placek kukurydziany)
- Nachos
- Panucho (Placek nadziewany fasolą z dodatkami)
- Papadzules (Tortille z jajkiem w sosie z pestek dyni)
- Quesadilla (Tortilla nadziewana serem)
- Salbutes (Smażona tortilla z mięsem)
- Sincronizada (Tortille zapiekane z serem)
- Sopes (Placki kukurydziane na chrupko z dodatkami)
- Taco / Taquito (Kukurydziane tortille nadziewane)
- Tacos al Pastor / Tacos de Trompo (Toritlle z grillowanym mięsem)
- Tlacoyo
- Tlayuda (Chrupka tortilla z dodatkami)
- Tostada (Smażona tortilla z dodatkami)
Mole
- Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
- Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
- Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)
- Mole Colorado de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
- Mole Negro (Kurczak w czarnym sosie Mole)
- Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w klasycznym sosie Mole)
- Mole Rojo de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
- Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
Ryby i Owoce Morza
- Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)
- Escabeche (Meksykańskie) (Ryba w marynacie)
- Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)
- Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)
Mięso i Drób
- Albondigas (Pulpety w sosie pomidorowym)
- Al Pastor (Mięso z pionowego grilla)
- Arrachera (Grillowana wołowina)
- Barbacoa (Mięso długo pieczone)
- Birria (Meksykański gulasz)
- Brochetas (Szaszłyki)
- Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
- Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)
- Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
- Carne en su Jugo estillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)
- Carnitas (Duszona wieprzowina)
- Cecina Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
- Chambarete (Gulasz z pręgi wołowej)
- Chile Morita (Mięso w sosie paprykowym)
- Chile Verde (Wieprzowina w zielonym sosie)
- Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
- Cochinita Pibil (Pieczona wieprzowina)
- Machaca (Mięso w pomidorowym sosie chili)
- Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
- Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
- Pipian Bianco (Kurczak w białym sosie)
- Pipian Rojo (Kurczak w czerwonym sosie)
- Pollo a la Diabla (Kurczak diabelski)
- Pollo en Adobo de Nuez (Kurczak w sosie chili z orzechami pekanowymi)
- Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
- Ternera en Caldillo (Cielęcina w pomidorowym sosie)
Salsy
- Guacamole (Pasta z awokado)
- Pico de Gallo (Salsa ze świeżych warzyw)
- Salsa Criolla (Salsa cebulowa)
- Salsa Cruda (Salsa ze świeżych pomidorów)
- Slasa Fresca (Salsa ze świeżych warzyw)
- Salsa Ranchera (Salsa z duszonych warzyw)
- Salsa Roja (Czerwona Salsa)
- Salsa Verde (Salsa z tomatillo)
Porady
- …
Smaki
Smaki i Przyprawy
- Achiote / Annato
- Chapulines (smażone szarańcze)
- Cuitlacoche / Huitlacoche (grzyb)
- Epazote (Komosa Piżmowa)
- Hoja Santa (Święty Pieprz)
- Jalapeno marynowane (Escabeche)
- Orzechy Pekanowe
- Yauhtli (Estragon Meksykański)
Chili
- Anaheim
- Ancho
- Caloro
- Cascabel
- Chilaca
- Chilcostle
- Chile de Arbolo
- Chilhuacle
- Chili de Onza
- Chipotle
- Costeno
- Fresno
- Guajillo
- Habanero
- Jalapeno
- Mirasol
- Mulato
- Pasilla
- Pequin
- Poblano
- Puya
- Serrano
- Sinahuisa
- Tabasco
- Tepin
Warzywa i owoce
- Ayote (dynia)
- Cacahuazintle (kukurydza)
- Calabaza (dynia/tykwa)
- Camote (Patat)
- Chayote
- Chia
- Flor de Junio (fasola)
- Flor de Mayo (fasola)
- Frijoles Ayocote (fasola)
- Frijoles Mayocoba (żółta meksykańska fasola)
- Frijoles Negros (czarna fasola)
- Frijoles Pinto (fasola)
- Jicama
- Lechuga Orejona (sałata)
- Nopal / Nopalitos (kaktus)
- Romerito (sodówka)
- Tomatillos / Tomato Verde (Miechunka Pomidorowa)
- Verdolagas (portulaka)
Produkty zbożowe i oleje
- Bolillo / Barras / Birotes (pieczywo)
- Fideo (makaron)
- Telera (pieczywo)
- Tortilla (placek)
- Totopo (placek)
Sery i nabiał
- Asadero
- Cotija
- Monterey Jack
- Queso Anejo
- Queso Blanco
- Queso Chihuahua
- Queso de Oaxaca
- Queso Fresco
- Queso Menonita
- Queso Seco
Wędliny
- Chorizo (Meksykańskie) (kiełbasa)
- Longaniza (kiełbasa)
- Moronga (kiszka)
Mięso, ryby i owoce morza
- Cabrito (koźlina)
- Chicharrón (skwarki)
Napoje