Tostilocos / Dorilocos

Tostilocos lub Dorilocos to popularna meksykańska przekąska uliczna, która składa się z nachosów (najczęściej marki Tostitos lub Doritos) z różnorodnymi dodatkami. Całość przygotowuje się w rozciętej wzdłuż paczce chrupek, do których dodaje się takie składniki jak marynowane skórki wieprzowe Cueritos, ogórek, jícama, marchew, sok z limonki, sok Clamato, kawałki mango, sos chili (najczęściej Valentina), pikantno-słodki sos Chamoy, chili w proszku (zwykle Tajín), sól, majonez oraz orzeszków Cacahuate Japonés. Całość spożywa się bezpośrednio z opakowania za pomocą widelca.
Tostilocos powstały pod koniec lat 90. XX wieku w Tijuanie i szybko zyskały popularność jako kreatywna, „szalona” przekąska, czego odzwierciedleniem jest sama nazwa — połączenie Tostitos i hiszpańskiego słowa loco czyli szalony. Współcześnie Tostilocos są sprzedawane na ulicach, w barach i na stadionach zarówno w Meksyku, jak i na południowym zachodzie Stanów Zjednoczonych. Danie nie ma sztywnych reguł co do dodatków — można je modyfikować według własnych upodobań, dodając np. ser, serowe nachos, Jalapeños oraz różne owoce. Używa się też różnych marek chipsów takich m.in. jak Fritos czy Hot Cheetos.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych