Kuchnia Bośnii i Hercegowiny to odzwierciedlenie skomplikowanego składu etnicznego tego kraju. Jedną trzecią stanowią tu Serbowie, kilkanaście procent to Chorwaci, a połowa muzułmańscy Bośniacy. I tak też jest kształtowany jadłospis. Serbowie np. wprowadzili tu własny grillowany kotlet Pljeskavica. Z drugiej strony sami Bośniacy, którzy są spadkobiercami osmańskiej okupacji, która na Bałkanach trwała kilka lat jedzą bardzo dużo dań podobnych to tych które można spotkać w Turcji. Tak jest z Ćevapčići, który pełni rolę tutejszej odmiany Kebabu, a także ze smażonymi pulpecikami Ćufte.
Przepisy
Mięso i Drób
- Ćevapčići (Ćevapi, Kebapi)
- Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)
- Ćufte / Kofta (Pulpety)
- Pljeskavica (Grillowany kotlet)
Smaki
Przyprawy
- Ajvar (pasta paprykowa)
Produkty zbożowe i oleje
- Krompiruša (ciasto nadziewane ziemniakami)
- Pastrmajlija (nadziewany placek)
- Somun (pieczywo)