Kuchnia Bośni i Hercegowiny

Veneto

Kuchnia Bośnii i Hercegowiny to odzwierciedlenie skomplikowanego składu etnicznego tego kraju. Jedną trzecią stanowią tu Serbowie, kilkanaście procent to Chorwaci, a połowa muzułmańscy Bośniacy. I tak też jest kształtowany jadłospis. Serbowie np. wprowadzili tu własny grillowany kotlet Pljeskavica. Z drugiej strony sami Bośniacy, którzy są spadkobiercami osmańskiej okupacji, która na Bałkanach trwała kilka lat jedzą bardzo dużo dań podobnych to tych które można spotkać w Turcji. Tak jest z Ćevapčići, który pełni rolę tutejszej odmiany Kebabu, a także ze smażonymi pulpecikami Ćufte.
 
 

Przepisy


Mięso i Drób

Smaki


Przyprawy

  • Ajvar (pasta paprykowa)

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Napoje