Szkocja to zaledwie górzysty kawałek Wielkiej Brytanii, a jednak udało mu się wywrzeć wpływ na zwyczaje kulinarne całego kraju. Flagowy produkt to rzecz jasna Whisky, a jednak to nie wszystko. Z okolic Aberdeen, miasta położonego na północ od Edynburga, wywodzi się najsłynniejsza brytyjska i jedna z najwyżej cenionych na świecie ras krów Angus. To właśnie te mięso Anglicy używają do przygotowania rostbefu. Szkoci mają znacznie skromniejsze dania – potrawa narodowa Haggis to mieszanina siekanych podrobów jagnięcych. O ubóstwie tutejszych górali świadczy także ogromna popularność owsa, z którego przygotowuje się cały zestaw dań z nieco mdłą owsianką Porridge na czele. Szkoci, którzy w przeważającej części zamieszkują wybrzeże dietę swoją od wieków uzupełniają także rybami – najsłynniejsza jest prosta zupa Cullen Skink przygotowana na bazie wędzonych ryb.
Przystawki
- Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)
- Mealie Pudding / White Pudding (Ciasto owsiane z mięsem)
- Oatcake (Placki owsiane)
- Porridge (Owsianka)
- Skirlie / Mealie Jimmy (Kleik owsiany z cebulą)
Zupy
- Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)
Mięso i Drób
- Haggis (Nadziewany żołądek jagnięcy)
- Hotch-Potch (Gorący kociołek)
Porady
Smaki
Przyprawy
- Alegar (ocet słodowy)
Produkty zbożowe i oleje
- Bannock (pieczywo)
Sery i nabiał
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Angus (Aberdeen) (wołowina)
- Galloway (wołowina)
- Arbroath Smokie (wędzony łupacz)
- Red Grouse (pardwa)
Napoje
- …