Kuchnia Szkocka

Veneto

Szkocja to zaledwie górzysty kawałek Wielkiej Brytanii, a jednak udało mu się wywrzeć wpływ na zwyczaje kulinarne całego kraju. Flagowy produkt to rzecz jasna Whisky, a jednak to nie wszystko. Z okolic Aberdeen, miasta położonego na północ od Edynburga, wywodzi się najsłynniejsza brytyjska i jedna z najwyżej cenionych na świecie ras krów Angus. To właśnie te mięso Anglicy używają do przygotowania rostbefu. Szkoci mają znacznie skromniejsze dania – potrawa narodowa Haggis to mieszanina siekanych podrobów jagnięcych. O ubóstwie tutejszych górali świadczy także ogromna popularność owsa, z którego przygotowuje się cały zestaw dań z nieco mdłą owsianką Porridge na czele. Szkoci, którzy w przeważającej części zamieszkują wybrzeże dietę swoją od wieków uzupełniają także rybami – najsłynniejsza jest prosta zupa Cullen Skink przygotowana na bazie wędzonych ryb.

Przepisy

Przystawki

Zupy

Mięso i Drób

Porady




Smaki


Przyprawy

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje