Szwecja usadowiona dokładnie w samym środku krajów nordyckich łączy dominujące tu trendy kulinarne. Historycznie długo związana była zarówno z Finlandią jak i Norwegią. Z drugiej strony Dania to jej wielowiekowy rywale, ale wraz z odebraniem Skanii (leżącej na południu kraju) Szwedzi przejęli także bardziej kontynentalne tradycje kulinarne takie jak chociażby Mårtengås. Poza tym jest tu wszystko to co na północy. Ryby, przede wszystkim śledzie, w postaci marynat (Sill Dill ) i dań gorących (Janssons Frestelse) oraz wieprzowina wczechobecna w kuchni domowej, m.in.: gołąbkach Kåldolmar oraz pulpetach Kottbullar. Są też potrawy wykwintne i wielkomiejskie, takie jak chociażby Biff Lindström.
Przepisy
Przystawki
- Apple-Flask (Bekon z jabłkami i cebulą)
- Blodpalt (Kluski z krwią)
- Gravlax (Łosoś marynowany)
- Inlagd Sill (Marynowany śledź)
- Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
- Palt (Pyzy)
- Pitepalt (Pyzy z mięsem)
- Rårakor / Raggmunk (Placki ziemniaczane)
- Rodbetsallad (Sałatka z marynowanych buraków)
- Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)
Zupy
- Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
- Köttsoppa (Zupa mięsno-warzywna)
- Svartsoppa (Czernina)
Ryby i Owoce Morza
- Fiskbullar (Pulpety rybne)
- Janssons Frestelse (Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami)
Mięso i Drób
- Biff Lindström (Wołowina a la Lindström)
- Hänt i Veckan (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
- Kåldolmar (Gołąbki)
- Kottbullar (Pulpety)
- Mårtengås (Pieczona gęś)
- Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
- Renskav (Steki z renifera)
- Skomakarlåda (Steki wołowe)
Sosy
- ….
Porady
- …
Smaki
Przyprawy
Warzywa i owoce
- Hjortron (malina moroszka)
- Lingonberry (borówka czerwona)
- Palsternacka (pasternak)
Produkty zbożowe i oleje
- Fläskpannkaka (placek)
- Knäckebröd / Hårt Bröd (pieczywo)
- Paltbröd (placki)
- Pannkakor / Plättar (naleśniki)
- Tunnbröd (placki)
Sery i nabiał
- Ädel / Ädelost
- Bondost
- Fil
- Getost
- Grevé
- Herrgård / Herrgårdsost
- Hushållsost
- Keso
- Kryddost
- Mesost
- Messmör
- Prästost
- Svecia / Sveciaost
- Västerbotten
Wędliny
- Blodkorv (kaszanka)
- Falukorv (kiełbasa)
- Grillkorv (kiełbaski)
- Isterband (kiełbasa)
- Leverpastej (pasztet)
- Pölsa
- Potatiskorv (kiełbasa)
- Prinskorv (kiełbaski)
- Rullsylta (boczek)
- Sylta (salceson)
Mięso, ryby i owoce morza
- Böckling (śledź wędzony)
- Kipper (śledź wędzony)
- Klipfish
- Rom (ikra)
- Sardiner (sardynki)
- Sill (śledzie)
- Surströmming (śledzie)
- Torsk (dorsz)
- Tørrfisk (sztokfisz)