Kuchnia Irlandzka

kuchnia irlandzka
Irlandia to kraj który bardziej kojarzy się z piciem niż jedzeniem. Whiskey i ale to jednak nie wszystko. Irlandia przeżywała całe dekady nieurodzaju i głodu – najtragiczniejszy był wiek XIX – co promowało proste potrawy, takie jak chociażby ziemniaczane placki Boxty. Za danie narodowe uchodzi jednak jagnięcy gulasz czyli Irish Stew. Co nie jest oczywiste na zielonej wyspie oblanej zimnymi wodami oceanu i Morza Północnego powszechne są także owoce morza, które przez wieki były właściwie darmowym jedzenie zbieranym z plaży – znana z piosenki Molly Malone chodziła właśnie po ulicach Dublina sprzeając „Cockles and mussels” czyli sercówki i omułki. W ciągu kilku ostatnich dekad mocno rozwinęło się irlandzkie serowarstwo, chociaż sami Irlandczycy znani są bardziej ze swojego upodobania do mięs, przede wszystkim wieprzowiny. Świnia jest najstarszym zwierzęciem domowym wyspy, a najbardziej znany tutejszy produkt masarski to Szynka z Limerick.
Przepisy


Przystawki

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób