
Irlandia to kraj który bardziej kojarzy się z piciem niż jedzeniem. Whiskey i ale to jednak nie wszystko. Irlandia przeżywała całe dekady nieurodzaju i głodu – najtragiczniejszy był wiek XIX – co promowało proste potrawy, takie jak chociażby ziemniaczane placki Boxty. Za danie narodowe uchodzi jednak jagnięcy gulasz czyli Irish Stew. Co nie jest oczywiste na zielonej wyspie oblanej zimnymi wodami oceanu i Morza Północnego powszechne są także owoce morza, które przez wieki były właściwie darmowym jedzenie zbieranym z plaży – znana z piosenki Molly Malone chodziła właśnie po ulicach Dublina sprzeając „Cockles and mussels” czyli sercówki i omułki. W ciągu kilku ostatnich dekad mocno rozwinęło się irlandzkie serowarstwo, chociaż sami Irlandczycy znani są bardziej ze swojego upodobania do mięs, przede wszystkim wieprzowiny. Świnia jest najstarszym zwierzęciem domowym wyspy, a najbardziej znany tutejszy produkt masarski to Szynka z Limerick.
Przepisy
Przystawki
- Boxty / Bacstai (Ziemniaczane placki / chleb)
Ryby i Owoce Morza
- Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)
Mięso i Drób
- Corned Beef with Cabbages (Peklowana wołowina z kapustą)
- Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)
- Gaelic Steaks (Steki po Irlandzku)
- Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)
- Limerick Ham (Szynka z Limerick)
Smaki
Przyprawy
- Alegar (ocet słodowy)
Warzywa i owoce
Sery i nabiał
- Ardrahan
- Béal Organic Cheese
- Bellingham Blue
- Blue Rathgore
- Bluebell Falls
- Boilie
- Burren Gold
- Cahill’s Irish Porter
- Carrigaline Farmhouse
- Cashel Blue
- Clonmore
- Cooleeney
- Cratloe Hills
- Crozier Blue
- Desmond
- Dubliner
- Durrus
- Gabriell
- Gubbeen
- Milleens
- Mossfield Mature
- St Tola
- Tipperary Brie
Wędliny
- Liamhas Luimneach (szynka z Limerick)
Mięso, ryby i owoce morza
- Clam (małż piaskowy)
- Cockle (sercówka)
- Dog Cockle (małż atłasowy)
- Galway (baranina/jagnięcina)
- Mussels (omułek)