Bałkany czy też Półwysep Bałkański to duży obszar południowo-wschodniej Europy, który poza byłą Jugosławią obejmuje także Bułgarię oraz Grecję. Tu skupiamy się jednak tylko na wycinku tego rejonu – terenom byłej Jugosławii, które wspólne, silne więzi kulturowe. W bardzo istotny sposób przejawiają się także w kuchni. Szczególnie dużo podobieństw uda się znaleźć w kulinarnej sztuce Chorwacji oraz Serbii, a także leżącej między nimi Bośni i Hercegowiny. której połowę ludności stanowią sami Chorwaci oraz Serbowie. Nieco dalsza od nich jest Słowenia (nominalnie znajduje się poza półwyspem bałkańskim), która w odróżnieniu od reszty b. Jugosławii nie znajdowała się pod wpływem Imperium Osmańskiego.
Regiony: Bośnia i Hercegowina | Chorwacja | Serbia | Słowenia
Przystawki i zakąski
- Bećar Paprikaš (Chorwacki paprykarz)
- Belokranjska Povitica (Ciasto zawijane z serem)
- Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)
- Boranija / Bishtaja (Fasolka duszona w pomidorach)
- Budla (Kiełbasa jajeczna)
- Cicvara (Kleik kukurydziany)
- Fritaja
- Funšterc (Słoweński omlet)
- Fuzi s Tartufima (Makaron z truflami)
- Gibanica (Ciasto nadziewane serem)
- Goranski Nadjev (Kiełbasa jajeczna)
- Hladetina
- Kačamak (Kasza kukurydziana)
- Palenta
- Pihtije (Nóżki w glarecie)
- Pole od Krumpira (Ziemniaki pieczone)
- Popara (Chleb na mleku)
- Prebranac (Zapiekana fasola)
- Presnac (Ciasto nadziewane serem)
- Pura (Kaszka kukurydziana)
- Ričet (Eintopf z pęczakiem)
- Štruklji (Ciasto nadziewane serem)
- Sataraš (Chorwacki paprykarz)
- Urnebes (Biały ser z papryką)
- Yaprak
- Zelianica (Ciasto nadziewane szpinakiem / boćwiną)
- Žganci (Kaszka kukurydziana)
- Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)
Zupy
- Ajmoht (Słoweńska zupa gulaszowa)
- Bijela Manestra (Chorwacja zupa ziemniaczana)
- Brodet / Brudet (Zupa rybna)
- Istarska Supa / Supica (Zupa na czerwonym winie)
- Gazdaricin Lonac (Zupa gulaszowa z wieprzowiną i indykiem)
- Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
- Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
- Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
- Tarator (Chłodnik)
Ryby i Owoce Morza
- Crni Rižoto (Czarne rizotto)
- Idyla od Smuđa (Roladki z sandacza)
- Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)
Mięso i Drób
- Bečka Šnicla (Sznycel panierowany)
- Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)
- Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
- Ćevapčići (Ćevapi, Kebapi)
- Ćufte / Kofta (Pulpety)
- Dunajski Zrezek (Sznycel panierowany)
- Kapama (Jagnięcina ze szpinakiem)
- Karađorđeva Šnicla (Zawijane kotlety schebowe)
- Lički Kupus (Chorwacki bigos)
- Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
- Meso Ispod Sača (Mięso pieczone w żarze)
- Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
- Pašticada (Cielęcina duszona)
- Pljeskavica (Grillowany kotlet)
- Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)
- Ražnjići (Serbskie szaszłyki)
- Slavonski Čobanac (Gulasz jagnięcy)
- Stubica (Polędwica nadziewana)
- Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
- Žgvacet (Gulasz drobiowy)
Smaki, przyprawy, etc.
- Ajvar (pasta paprykowa)
- Aleva (papryka suszona)
- Ljutenica (ostra pasta paprykowa)
- Pinđur / Pindjur (pasta bakłażanowo-paprykowa)
- Sač (naczynie do pieczenia)
Warzywa i owoce
- Blitva (burak liściasty)
- Rastika / Rasztan (kapusta warzywna)
- Roga (papryka)
- Tursu (marynowane warzywa)
Produkty zbożowe i oleje
- Baškotin (chleb)
- Belokranjska Povitica (ciasto nadziewane serem)
- Djevrek / Gevrek (obważanki)
- Fuži (makaron)
- Krompiruša (ciasto nadziewane ziemniakami)
- Lepinja (pieczywo)
- Mlinci (placki)
- Pastrmajlija (nadziewany placek)
- Paštrovski Makaruli (makaron)
- Pogača (pieczywo)
- Proja / Projara (pieczywo)
- Somun (pieczywo)
- Šurlice (makaron)
Sery i nabiał
- Basa
- Bilogora
- Dimsi
- Kajmak
- Kashkaval (Kaszkawał)
- Kvargli
- Livanjski sir / Livno
- Paški sir
- Podravec
- Prga / Prgica
- Samborski Sir
- Siraz
- Sirene
- Škripavac
- Sremski sir
- Turoš
- Urdă
- Vurda (Luznicki Krem Sir)
- Zdenka
Wędliny
- Čajna Kobasica
- Češnjovka
- Gavrilovic Salama
- Kranjska Klobasa
- Krvavica
- Kulen / Kulin
- Kulenova Seka
- Pršut / Pršuta
- Safalada
- Sremska Kobasica
- Sudžuk
- Zimska Salama
Mięso, ryby i owoce morza
- Brancin (labraks)
- Mavželj (podroby wieprzowe)
- Papaline (marynowane sardynki)
- Vešalica (polędwica wieprzowa)