Chociaż kuchnia Czech wydaje się znacznie cięższa od tego co serwujemy w Polsce, to w rzeczywistości trudno o bardziej podobny model gastronomiczny. Wieprzowina, a do tego dużo dań mącznych i ziemniaków (brambory), to kanon tutejszego gotowania. Klasyka to Vepřo-Knedlo-Zelo czyli wieprzowina z kapustą i Knedlíkiem. Wśród wykwintnych dań jest za to Svíčková, wołowina szpikowana słoniną (coś jak polska Sztufada). Największe podobieństwo uwidacznia się jednak w zupach, które także tutaj utrzymują wyjątkowo silną pozycję. Czesi mają zarówno własny żurek Kyselo jak i Dršťková Polévka, czyli flaczki. Chlubą kuchni jest oczywiście Piwo czeskie, które dodaje się do najbardziej środkowoeuropejskiego dania jakim jest Guláš. Nie oczywista jest za to ogromna rola jaką w czeskiej gastronomii odgrywa kminek dodawany do większości dań.
Przystawki
- Huspenina / Sulc / Studeno
- Knedlík (Knedle)
- Nakládaný Hermelín (Marynowane Hermeliny)
- Sałatka ziemniaczana
- Smaženice (Grzyby smażone z jajkami)
- Táborský maňas (Kasza zapiekana z grzybami)
- Topinki (Grzanki)
- Utopence (Marynowane serdelki)
Zupy
- Dršťková polévka (Czeskie flaczki)
- Kulajda (Zupa grzybowa)
- Kyselo (Czeski żurek)
- Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)
Drugie dania
- Ovar
- Pivní Guláš (Gulasz piwny)
- Pražská Šunka Zapečená v Chlebu (Praska szynka w cieście chlebowym)
- Španělský Ptáček (Zrazy zawijane, nadziewane)
- Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie)
- Vepřo-Knedlo-Zelo (Wieprzowina z kapustą i knedlami)
Smaki
Przyprawy
Produkty zbożowe i oleje
- Fleky (makaron)
Sery i nabiał
- Abertam
- Hermelín
- Jadel
- Jarosovsky
- Kwargle
- Lovecký sýr
- Moravský bochník
- Olomoucké syrečky / Olomoucké tvarůžky
Wędliny
- Jitrnice (wątrobianka)
- Pražská Šunka (szynka)
- Spekacky (kiełbasa)
- Tlačenka (salceson)