Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)


Kyselica to rodzaj czeskiego kapuśniaku, którego nie należy mylić z Kyselo, czyli żurkiem. Przymiotnik Valašská oznacza, że pochodzi z tzw. Morawskiej Wołoszczyzny, krainy położonej przy granicy Czesko-Słowackiej, z Novým Jičínem jako głównym ośrodkiem. Od XIV wieku z za Karpat Południowych i Węgier zaczęli tu napływać emigranci z Wołoszczyzny. Mniejszość etniczna o mocno zarysowanej odrębności kulturowej, także w kuchni. Trudno jednak stwierdzić na ile Kyselica to ich oryginalny wkład do czeskiej kuchni, biorąc pod uwagę, że praktycznie taki sam kapuśniak, tyle że pod nazwą Zelňačka lub Zelnica znany jest w całych Czechach. Bardzo podobny przepis obowiązuje zresztą w Polsce.

Składniki:

– 400 gr kapusty kiszonej (można ją dodatkowo posiekać)
– 300 gr ziemniaków, krojonych w kostkę
– 300 gr kiełbasy pokrojonej w plasterki
– 100 gr boczku pokrojonego w słupki
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki mąki
liść laurowy
– kilka ziaren ziela angielskiego
– łyżeczka kminku
– kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • W dużym garnku roztopić masło, zrumienić na nim boczek, cebulę i czosnek.
    • Dodać kiełbasę podsmażyć kilka minut. Wsypać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić.
    • Do garnka dodać kapustę, ziemniaki i przyprawy. Posolić i zalać wodą, tak aby na parę centymetrów przykryła wszystkie składniki.
    • Gotować około pół godziny na małym ogniu. Na koniec zaciągnąć śmietaną.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych