Kryzys, nie kryzys, kuchnia Grecji pozostaje jedną z najpopularniejszych tzw. kuchni świata. Jej wizytówką, tak jak w przypadku wielu innych śródziemnomorskich krajów, pozostaje świeżość, lekkość i prostota. Tę pierwszą gwarantują zioła z miętą (diosmos) na czele oraz cytrusowe smaki, takie jak we wszechobecnym sosie Avgolemon. Lekkość Grecja zawdzięcza przede wszystkim obfitości warzyw, szczególnie tych zielnych zwanych tu Horta. Na tle europejskiego mleczarstwa lekkie są tu zresztą nawet sery – kilka z nich, takich jak Mizithra to sery serwatkowe. Prostota ujawnia się przede wszystkim w ogromnej ilości Meze, drobnych przekąsek, do których menu w upalne dni można wręcz ograniczyć. Tym z kolei co nieoczywiste to duża ilość dań mięsnych, które w rzeczywistości dominują grecką kuchnię. Duszonych z warzywami potraw takich jak Stifado, Capama czy też Giouvetsi, które ujawniają silne związki Peloponezu ze sztuką kulinarną pozostałych krajów bałkańskich.
Meze i Przystawki
- Bifteki (Kotleciki nadziewane fetą)
- Delbia (Sos cytrynowy)
- Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
- Horiatiki Salata (Sałatka grecka)
- Htipiti (Pasta z fety i papryki)
- Keftedes (Pulpeciki greckie)
- Kokoretsi (Grillowane podroby)
- Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
- Marathokeftedes (Placuszki z fenkuła)
- Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)
- Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
- Prasopita (Omlet z porami)
- Saganaki (Zapiekana Feta)
- Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
- Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
- Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)
- Soutzoukakia (Pulpety w sosie pomidorowym)
- Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)
- Spetzofai (Grecki paprykarz)
- Tiropites (Zapiekane pierogi z serem)
- Taramasalata (Pasta z ikry dorsza)
- Tzatziki (Sos jogurtowy)
- Yaprak
Pilaw
Zupy
- Avgolemono (Zupa cytrynowa)
- Fasolada (Grecka fasolówka)
- Kakavia (Zupa rybna)
- Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
- Magirits (Wielkanocna zupa z podrobami)
- Ntomatosoupa / Tomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
- Trachanosoupa (Zupa pomidorowa z kaszką)
Dania warzywne
- Chortomageira (Warzywa duszone)
- Gemisto (Warzywa faszerowane)
- Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
- Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
Ryby i Owoce Morza
- Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
- Kalamari Plaki (Kalmary zapiekana w pomidorach)
- Sardeles Psimena (Sardynki zapiekane)
- Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)
Mięso i Drób
- Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
- Giarotlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
- Giouvetsi (Gulasz zapiekany z makaronem)
- Gyros
- Kapama / Capama (Mięso duszone)
- Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
- Kreatopita / Kimadopita (Ciasto faszerowane mięsem)
- Lahanodolmades / Lahanosarmades (Greckie gołąbki)
- Lagos / Kouneli Stifado (Gulasz z Królika)
- Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)
- Moussaka
- Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
- Stifado (Grecki gulasz)
- Tava (Pieczona jagnięcina)
- Yiaourtlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
- Youvetsi (Gulasz zapiekany z makaronem)
Porady
Smaki
Smaki, przyprawy etc.
- Avgolemon (sos cytrynowy)
- Boukovo (ostra papryka)
- Diosmos (mięta)
- Giouvetsi (gliniany garnek)
- Kalamata (oliwki)
- Mastyks (żywica)
- Tava (naczynie do pieczenia)
Warzywa i owoce
- Blito (szarłat)
- Florina (papryka)
- Horta / Chorta (zielenina)
- Kafkalithra (trzebucha)
- Liście Winogron
- Marathos (fenkuł)
- Melitzana (bakłażan)
- Antrakla (portulaka)
Produkty zbożowe i oleje
- Cheiropoiita Macaronia (makaron)
- Filo (ciasto)
- Hilopites / Chilopites (makaron)
- Pita (placek)
- Pligouri / Pourgouri (kasza)
- Trahana (zacierki)
Sery i nabiał
- Anthotyros
- Athogalo
- Chlorotyri
- Feta
- Galomyzithra
- Graviera
- Halloumi
- Kasseri
- Kefalotiri
- Kopanisti
- Malaka
- Manouri
- Mastelo
- Mizithra
- Pichtogalo
- Staka
- Xygala