Sosy i Pasty
- Acciugata / Anchovy Paste
- Agliata (pasta czosnkowa)
- Aïoli/Allioli
- Ajvar
- Avgolemon (sos cytrynowy)
- Bagna Cauda (sos sardelowy)
- Bagnet Verd (sos)
- Bagoong Alamang (pasta krewetkowa)
- Bagoong Monamon (pasta rybna)
- Bagoong Terong (pasta rybna)
- Bumbu Kacang (sos orzechowy)
- Chermoula (pasta ziołowa)
- Chili (sosy)
- Acuka
- Búfalo
- Cholula Hot Sauce
- El Yucateco Kutbil-ik
- Harissa
- Ljutenica
- Lottie’s Barbados Red Hot
- Louisiana Hot Sauce
- Mad Dog
- Muhammara (pasta paprykowa)
- Nam Phrik (tajska pasta chili)
- Sambal (pasta chili)
- Tabasco (sos)
- Tamazula
- Skhug
- Chimichurri
- Chutney
- Cincalok (Pasta Krewetkowa)
- Colatura di alici di Cetara (sos sardelowy)
- Crema Paradiso (krem z boczku)
- Cuko (sos)
- Cunza (pasta)
- Gremolata (pasta)
- Hoisin
- Hrus (relisz)
- Intingolo di Fegatini / Sugo di Fegatini (sos z wątróbek)
- Jamaica Jerk Sauce
- Kapi
- Karamel Masakan (Syrop karmelowy)
- Kecap (Ketjap) Manis / Kicap Kemak (sos)
- Ketchup
- Ketchup Bananowy
- Kuah Cuko (sos)
- Maggi
- Majonez
- Masło Orzechowe
- Melasa z Granatów
- Membrillo
- Miso
- Mleko Kokosowe
- Musztarda
- Nuoc Mau (Syrop karmelowy)
- Pasta di Olive
- Pasta Krewetkowa
- Pasta Sojowa
- Pasta Tamaryndowa
- Patum Peperium
- Pecel (sos)
- Persillade (pasta z pietruszki)
- Pesto alla Genovese (pesto z bazylii)
- Phrik Nam Pla (sos rybny z chili)
- Pinđur / Pindjur
- Pistou (pasta z bazylii)
- Pla Ra (pasta rybna)
- Pomarola (toskański sos pomidorowy)
- Porrata (pasta z porów)
- Romesco (katalońska pasta)
- Rawon (sos)
- Relish
- Salmoriglio (sos)
- Salmorreta (hiszpańska pasta paprykowa)
- Salsa di noci (sos z orzechów włoskich)
- Salsa Verde (sos)
- Salvitxada / Salsa de Calçots (katalońska pasta)
- Sathon (sos)
- Shōyu
- Sirop de Liège (syrop owocowy)
- Sriraha (sos)
- Sos Ostrygowy
- Sos Rybny
- Sos Sojowy
- Sugo di Fegatini (sos z wątróbek)
- Sugo Finto (fałszywy sos)
- Śmietana Kokosowa
- Tahini
- Tamari
- Tarator (sos na bazie Tahini)
- Tauco (pasta)
- Toum (pasta czosnkowa)
- Vincotto (syrop z wingron)
- Woda Pomarańczowa
- Woda Różana
- Worcestershire Sauce
- Złota Góra (sos)
Octy
- Aceto Balsamico di Modena
- Aceto Balsamico di Reggio Emilia
- Khall ʻinab (Ocet z Rodzynek)
- Ocet Czarny
- Ocet Daktylowy
- Ocet Jabłkowy
- Ocet Owocowy
- Ocet Ryżowy
- Ocet Słodowy
- Ocet Spirytusowy
- Ocet Winny
- Sukang Iloko (Ocet Trzcinowy)
- Sukang Niyog (Ocet Kokosowy)
- Sukang Paombong (Ocet Palmowy)
- Vinagre de Jerez
- Vinaigre d’Orléans
Marynaty i Pikle
- Anchovis
- Atchara / Achara / Atsara (marynowana papaja)
- Brovada (marynowana rzepa)
- Burong Manga (marynowane mango)
- Kapary
- Marynowane Cytryny
- Oliwki
- Tursu