La Pericana (Pasta rybna z Capellána)


Capellána to hiszpańska nazwa dorszowatej ryby znanej u nas jako Karlik. Łowi się ją w całym północno-wschodni Atlantyku, a także w zachodniej części Morza Śródziemnego. Nie są to wielkie sztuki – dorastają zwykle do 20 cm – i stąd Anglicy nazywają go Dorszem Ubogich. Hiszpańska nazwa w tłumaczeniu kapłan wzięła się od tego jaki wygląd tuszki nabierają przy moczeniu w solance i suszeniu ryb – wówczas przypominają sutannę.
W takiej postaci popularne są m.in. w okolicach Alicante, na południowo-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Z leżącego tu Alcoy wywodzi się tradycja przygotowywania z nich słynnej pasty La Pericana. Rozdrobnione kawałki ryby mieszane są z oliwą oraz wysuszoną, obsmażoną i pokruszoną papryką odmiany Choricero lub Ñora (po nią sięga się przede wszystkim w Elche). Tak przygotowaną mieszankę najczęściej smaruje się chleb, ale także serwuje jako dodatek do dań.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych