Kuchnia Serbska

Veneto

Kuchnia Serbii nie zdobyła w świecie takiej popularności jak ta, sąsiedniej Chorwacji. Serbskie menu nie jest bowiem tak różnorodne i jest przy tym zdecydowanie dużo cięższe. Dominuje mięso, którego najbardziej klasycznym przykładem jest grillowany kotlet mielony Pljeskavica. Sławą niewiele ustępuje mu belgradzki Karađorđeva Šnicla, ale także tutejsza wersja szaszłyków Ražnjići. Poza mięsem o reputacji Serbskiej kuchni stanowią potrawy mączne, spośród których Gibanica uchodzi za wizytówkę tutejszej sztuki kulinarnej. Błędem byłoby jednak zupełne ignorowanie tutejszych warzyw. Spośród krajów byłej Jugosławii Serbia w największym stopniu używa papryki, także tej ostrej, co ujawnia się nie tylko w Pljeskavicy, ale także paście paprykowej Ljutenica. To m.in. efekt powiązań z Węgrami – położona na północy Wojewodina skąd wywodzi się najsłynniejsza tutejsza papryka Aleva, to wręcz teren sporny obu krajów.

Przepisy


Przystawki

Zupy

  • Pasulj (Serbska zupa fasolowa)

Mięso i Drób



Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso

Alkohole i napoje