Kuchnia Serbii nie zdobyła w świecie takiej popularności jak ta, sąsiedniej Chorwacji. Serbskie menu nie jest bowiem tak różnorodne i jest przy tym zdecydowanie dużo cięższe. Dominuje mięso, którego najbardziej klasycznym przykładem jest grillowany kotlet mielony Pljeskavica. Sławą niewiele ustępuje mu belgradzki Karađorđeva Šnicla, ale także tutejsza wersja szaszłyków Ražnjići. Poza mięsem o reputacji Serbskiej kuchni stanowią potrawy mączne, spośród których Gibanica uchodzi za wizytówkę tutejszej sztuki kulinarnej. Błędem byłoby jednak zupełne ignorowanie tutejszych warzyw. Spośród krajów byłej Jugosławii Serbia w największym stopniu używa papryki, także tej ostrej, co ujawnia się nie tylko w Pljeskavicy, ale także paście paprykowej Ljutenica. To m.in. efekt powiązań z Węgrami – położona na północy Wojewodina skąd wywodzi się najsłynniejsza tutejsza papryka Aleva, to wręcz teren sporny obu krajów.
Przystawki
- Boranija / Bishtaja (Fasolka duszona w pomidorach)
- Cicvara (Kleik kukurydziany)
- Gibanica (Ciasto nadziewane serem)
- Kačamak (Kasza kukurydziana)
- Pihtije (Nóżki w galarecie)
- Prebranac (Zapiekana fasola)
- Urnebes (Biały ser z papryką)
- Zelianica (Ciasto nadziewane szpinakiem / boćwiną)
Zupy
- Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
Mięso i Drób
- Bečka Šnicla (Sznycel panierowany)
- Ćevapčići (Ćevapi, Kebapi)
- Kapama (Jagnięcina ze szpinakiem)
- Karađorđeva Šnicla (Zawijane kotlety schebowe)
- Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
- Pljeskavica (Grillowany kotlet)
- Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)
- Ražnjići (Serbskie szaszłyki)
Smaki
Przyprawy
- Ajvar (pasta paprykowa)
- Aleva (papryka suszona)
- Ljutenica (ostra pasta paprykowa)
- Pinđur / Pindjur (pasta bakłażanowo-paprykowa)
Warzywa i owoce
- Rastika / Rasztan (kapusta warzywna)
- Roga (papryka)
- Tursu (marynowane warzywa)
Produkty zbożowe i oleje
- Lepinja (pieczywo)
- Proja / Projara (pieczywo)
Sery i nabiał
Wędliny
Mięso
- Vešalica (Polędwica wieprzowa)