Kuchnia Belgii kojarzy się głównie z piwem, omułkami i frytkami serwowanymi z majonezem. Wyobrażenie uproszczone, ale nie jest bardzo dalekie od rzeczywistości. Tyle że zasobna w owoce morza i ryby jest przede wszystkim kuchnia Flandrii, bogatszej części Belgii położonej na północy z dostępem do morza – tutaj króluje Mosselen-friet oraz Waterzooi. Kuchnia, leżącej na południu frankofońskiej Walonii jest znacznie bliższa samej Francji. Wspólne z nią ma wyroby masarskie takie jak Pâté (pasztety) oraz Szynkę Ardeńską, podobne bogactwo serów, ale przede wszystkim zbliżony sposób gotowania. Ciężkie dania mięsne w zawiesistym sosie wśród których najbardziej charakterystyczna jest Karbonaden. Jak na Begów przystało do duszenia nie używają jednak wina, ale własnego piwa, które jest faktycznym spoiwem belgijskiej sztuki kulinarnej – popularne tak w Walonii jak i we Flandrii, co najlepiej widać w słynnych piwach trapistów egalitarnie rozsianych po całym kraju.
Przepisy
Przystawki i Zakąski
- Avisances (Kiełbaski w cieście)
- Boterhammen / Butterbrot (Kanapki)
- Filet Americain / Kannibaal (Tatar)
- Flamiche / Flamique (Tarta z porami)
- Frikandel / Fricadelle
- Frytki
- Les chicons au gratin (Cykoria zapiekana)
- Matoufet / Matafan (Omlet z mlekiem i boczkiem)
- Mitraillette (Bułka nadziewana)
- Salade Liégeoise (Sałatka z fasoli i ziemniaków)
- Stoemp / Wortelstoemp (Pure warzywne)
- Tarte al d’jote (Tarta z burakami liściastymi / boćwiną)
- Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)
Zupy
- Waterzooi (Gulasz rybny / Gulasz z kurczaka)
Dania Główne
- Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)
- Choesels (Potrawka z podrobów i mięsa)
- Filet Americain (Befsztyk tatarski)
- Karbonaden / Vlaamse Stoof (Wołowina duszona w piwie)
- Konijn in Geuze / Lapin à la Gueuze (Królik w piwie)
- Mosselen-friet / Moules frites (Omułki smażone)
- Paling in’t Groen / Anguilles au Vert (Węgorz w zielonym sosie)
Smaki
Przyprawy
- Sirop de Liège (syrop owocowy)
- Majonez
- Tymianek
Warzywa i owoce
- Blette / Poirée / Jotte (buraki liściaste)
- Crudites (surowe warzywa)
- Cykoria
Sery i nabiał
- Beauvoorde
- Bou d’fagne
- Boulette
- Chimay
- Clairieux
- Floreffe
- Herve
- Limburger (Ser Limburski)
- Maquee
- Maredsous
- Orval
- Passendale
- Petit Lathuy
- Pere Joseph
- Postel
- Prince-Jean
- Remedou / Romadur
- Rodoric
- Rubens
- Trou d’sottai
Wędliny
- Andouille
- Boudin
- Jambon d’Ardennes (Szynka Ardeńska)
- Pâté / Terrine
- Zult / Hoofdkaas / Preskop / Kopvlees (salceson belgijski)
Mięso, ryby i owoce morza
- Blanc Bleu Belg (wołowina)
- Escavèche (marynowane ryby)
- Moule
- Pietrain (wieprzowina)
Alkohole