Kuchnia Norweska

Veneto

Norwegia i jej kuchnia kojarzy się przede wszystkim z rybami. Duże porty takie jak Bergen czy Stavanger całe wieki specjalizowały się w odłowie i suszeniu dorsza – tak do dziś powstaje słynny Sztokfisz. Bardziej kojarzony z samą Norwegią, atlantycki łosoś długi czas był jednak rybą dość rzadką, a przez to bardzo drogą. Dopiero rozwój akwakultury i masowa hodowla uczyniły go daniem powszednim (w międzyczasie Norwegowie wypracowali sobie wiele sposobów jego przygotowania). Zaskakujący może więc być fakt, że przy mimo mocnych tradycji morskich, kiedy zorganizowano plebiscytu na danie narodowego wybór padł na jagnięcą Pyttipanne. Norwegia poza fiordami ma bowiem też góry i właśnie hodowane na ich stokach owce dostarczają tradycyjnie najpopularniejszego rodzaju mięsa.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

    ….

Porady


 

Smaki


Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje