Norwegia i jej kuchnia kojarzy się przede wszystkim z rybami. Duże porty takie jak Bergen czy Stavanger całe wieki specjalizowały się w odłowie i suszeniu dorsza – tak do dziś powstaje słynny Sztokfisz. Bardziej kojarzony z samą Norwegią, atlantycki łosoś długi czas był jednak rybą dość rzadką, a przez to bardzo drogą. Dopiero rozwój akwakultury i masowa hodowla uczyniły go daniem powszednim (w międzyczasie Norwegowie wypracowali sobie wiele sposobów jego przygotowania). Zaskakujący może więc być fakt, że przy mimo mocnych tradycji morskich, kiedy zorganizowano plebiscytu na danie narodowego wybór padł na jagnięcą Pyttipanne. Norwegia poza fiordami ma bowiem też góry i właśnie hodowane na ich stokach owce dostarczają tradycyjnie najpopularniejszego rodzaju mięsa.
Przystawki
Zupy
- Split Ertesuppe (Zupa Grochowa)
Ryby i Owoce Morza
- Fiskeboller (Pulpety rybne)
- Fiskepudding (Pudding rybny)
- Kokt Laks (Łosoś z wody)
- Lutefisk
- Ovnsbakt Laks (Łosoś pieczony)
- Ristet Laks (Łosoś grillowany)
Mięso i Drób
- Fårikål (Gulasz jagnięcy z kapustą)
- Kjøttkaker (Pulpety)
- Lammestek (Jagnięcina pieczona)
- Pyttipanne (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
Sosy
- ….
Porady
- …
Warzywa i owoce
- Multe / Molte (malina moroszka)
- Tyttebær (borówka czerwona)
Produkty zbożowe i oleje
- Flatbrød (placki)
- Grovbrød (chleb)
- Knekkebrød (pieczywo)
- Krotekaker / Hardangerkaker (placki)
- Lefse: Tykklefse, Tynnlefse, Potelefse, Hardangerlefse / Lompe (placki)
Sery i nabiał
- Gammelost / Gamalost
- Geitost / Getost
- Gudbrandsdalsost
- Jarlsberg
- Myseost / Mesost / Brunost / Mysuostur
- Norvegia
- Nøkkel / Nøkkelost
- Prim / Messmör / Mysingur
- Pultost
- Ridder / Ridderost
- Snøfrisk
Wędliny
- Fenalår (udziec jagnięcy)
- Leverpostei (pasztet)
- Morr / Morrpølse (kiełbasa)
- Pølse / Lompe(kiełbaski)
- Sylte (salceson)
Mięso, ryby i owoce morza
- Aure (troć)
- Boknafisk / Boknasild (ryba suszona)
- Bøkling (śledź wędzony)
- Kipper (śledź wędzony)
- Klippfisk
- Laks (łosoś)
- Rakorret (pstrąg kiszony)
- Sardiner (sardynki)
- Sild (śledzie)
- Torrfisk (sztokfisz)
- Torsk (dorsz)
- Torsketunger (ozorki dorsza)