Filipiny uchodzą za kraj dysponujący jedną z najmniej urozmaiconych kuchni dalekiego wschodu. W istocie dominują tu dania mączne i ryżowe oraz zawiesiste sosy z mięsem. Te ostatnie, w dużej mierze są pokłosiem długotrwałego wpływu hiszpańskich kolonizatorów. Widać to nie tylko w nazwach dań, żywcem przeniesionych z półwyspu iberyjskiego, ale także np. powszechnym użyciu pomidorów do przygotowania gulaszy, czego w Azji raczej się nie praktykuje, a jest charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Na żadnej kuchni rejonu Europejczycy nie odcisnęli takiego piętna jak na Filipinach. W gruncie rzeczy najbardziej azjatyckie są dania tutejszego street-foodu, gdzie dominują pierożki takie jak Siomai czy Lumpia oraz smażone makarony Siomai.
Przystawki
- Binalot (Przekąska w liściu banana)
- Camaron Rebosado (Filipińska tempura)
- Ginataang Kalabasa (Dynia duszona w mleku kokosowym)
- Kinilnat (Sałatka warzywna)
- Lúgaw / Lugau / Lugao (Kleik ryżowy)
- Lumpia (Smażone krokieciki)
- Siomai (Pierożki nadziewane wieprzowiną)
- Tocino (Filipińskie skwarki)
Dania z makaronu
- Pancit Bihon (Makaron smażony z warzywami i kurczakiem)
- Pancit Canton / Pancit Mian (Makaron z krewetkami i warzywami)
Dania z ryżu
Zupy
- Batchoy (Zupa warzywna z makaronem)
- Pancit Mami (Bulion drobiowy z kluskami)
- Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
- Sinigang na Isda (Kwaśna zupa rybna)
- Sopas (Kremowa zupa z makaronem)
- Sotanghon (Zupa z makaronem celofanowym)
Ryby i Owoce Morza
- Galunggong Adobo (Ryba na kwaśno)
- Paksiw (Ryba duszona w occie)
- Sarciadong Isda (Smażona ryba w sosie pomidorowym)
Mięso i Drób
- Adobo (Kurczak duszony w occie)
- Afritada (Potrawka z kurczaka)
- Bicol Express (Wieprzowina w mleku kokosowym)
- Binagoongan Baboy (Wieprzowina z pastą krewetkową)
- Bistek Tagalog (Steki filipińskie)
- Dinguan (Gulasz wieprzowy z podrobami)
- Giniling (Wołowina duszona z papryką)
- La Uya (Gulasz z kurczaka)
- Liempo (Boczek pieczony)
- Mechado (Gulasz wołowy)
- Menudo (Gulasz z wątróbką wieprzową)
- Paksiw (Wieprzowina duszona w occie)
- Sate (Szaszłyki z kurczaka
- Tinola (Gulasz z kurczaka)
Smaki
Smaki i przyprawy
- Achuete / Annato
- Bagoong Alamang (pasta krewetkowa)
- Bagoong Monamon (pasta rybna)
- Bagoong Terong (pasta rybna)
- Cu Se (Czosnek Szczypiorkowaty)
- Dahon Ng Sili (liście chili)
- Ketchup Bananowy
- Kopra
- Mleko Kokosowe
- Patis (Sos Rybny)
- Siling Labuyo (chili)
- Siling Mahaba (chili)
- Sisig
- Sukang Iloko (Ocet Trzcinowy)
- Sukang Niyog (Ocet Kokosowy)
- Sukang Paombong (Ocet Palmowy)
- Tanglad (Trawa Cytrynowa)
- Tofu
- Turo Turo (filipiński fast-food)
Warzywa i owoce
- Amplaya (Balsamka Ogórkowa)
- Atchara / Achara / Atsara (marynowana papaja)
- Balimbing / Kamias (Drzewo Ogórkowe)
- Burong Manga (marynowane mango)
- Kang Kong (Wilec Wodny / Wodny Szpinak)
- Katuray
- Kinampay
- Kundol (Beninkaza)
- Lumbang (Tung Molukański)
- Malunggay
- Rimas / Kamansi (Chlebowiec)
- Sayote
- Sigarillas (Fasolka Skrzydlata)
- Singkamas
- Sitaw / Utong (Fasolka Wężowa)
- Ulpang (fasola)
Produkty zbożowe i oleje
- Bicho / Sia Koy (racuchy)
- Bihon (Makaron Vermicelli)
- Buro / Balao-Balao (ryż)
- Galapong / Melagkit (Ryż Słodki / Kleisty)
- Kropek (chrupki)
- Makaron Ryżowy
- Mąka Ryżowa
- Misua / Miswa (makaron)
- Pancit / Pansit (makaron)
- Pancit Canton / Pancit Mian
- Pancit Estacion
- Pancit Luglug
- Pancit Miki / Mi Xau (Makaron Szanghajski)
- Pancit Sotanghon (Makaron Celofanowy)
- Pandesal (pieczywo)
- Patupat (ryż)
Sery i nabiał
Mięso, ryby i owoce morza
- Bangus (ryba)
- Daing / Tuyo (ryba suszona)
- Lechon (pieczone prosie)
- Tapa (mięso suszone)
- Tinapa (ryba wędzona)