Kuchnia Filipińska

Veneto

Filipiny uchodzą za kraj dysponujący jedną z najmniej urozmaiconych kuchni dalekiego wschodu. W istocie dominują tu dania mączne i ryżowe oraz zawiesiste sosy z mięsem. Te ostatnie, w dużej mierze są pokłosiem długotrwałego wpływu hiszpańskich kolonizatorów. Widać to nie tylko w nazwach dań, żywcem przeniesionych z półwyspu iberyjskiego, ale także np. powszechnym użyciu pomidorów do przygotowania gulaszy, czego w Azji raczej się nie praktykuje, a jest charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Na żadnej kuchni rejonu Europejczycy nie odcisnęli takiego piętna jak na Filipinach. W gruncie rzeczy najbardziej azjatyckie są dania tutejszego street-foodu, gdzie dominują pierożki takie jak Siomai czy Lumpia oraz smażone makarony Siomai.

Przepisy


Przystawki

Dania z makaronu

Dania z ryżu

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób


Smaki


Smaki i przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje