Zioła
- Arcydzięgiel
- Bazylia
- Bylica Boże Drzewko
- Bylica Pospolita
- Chmiel
- Coridothymus
- Cząber
- Cząber Górski
- Czosnek
- Dahon Ng Sili (liście chili)
- Dong Quai
- Epazote
- Estragon
- Estragon Meksykański
- Estragon Rosyjski
- Gorczyca
- Hyzop
- Hyzop Biblijny
- Hyzop Perski
- Kekik
- Kolendra
- Koper Ogrodowy
- Koper Włoski
- Kozieradka
- Kozieradka Błękitna
- Krwawnik Pospolity
- Lawenda
- Liść Laurowy
- Lubczyk
- Majeranek
- Mantilida
- Marchewnik Anyżkowy
- Marzanka Wonna
- Melisa
- Mięta
- Mirt Cytrynowy
- Mirt Zwyczajny
- Mitsuba
- Ngo Om
- Ogórecznik
- Oregano (Lebiodka)
- Pachnotka
- Pelargonia
- Pietruszka
- Pietruszka Żniwna
- Piołun
- Prawoślaz
- Pysznogłówka
- Ramp
- Rozchodnik
- Rozmaryn
- Ruta
- Salam / Daun Salam
- Satureja
- Seler Liściasty
- Szałwia
- Thymbra
- Trybula
- Tymianek (Macierzanka)
- Warzucha
- Werbena Cytrynowa
Chili
- Aci Sivri
- Adjuma
- Aji Ahuachapáu
- Aji Amarilla
- Aji Angelo
- Aji Bennito
- Aji Blanco Cristal
- Aji Brazilian Pumpkin
- Aji Brazilian Starfish
- Aji Cito
- Aji Dulce
- Aji Flor
- Aji Limon
- Aji Mirasol
- Aji Omnicolor
- Aji Panca
- Aji Umba
- Aleppo
- Aleva
- Anaheim
- Ancho
- Aribi Gusano
- Bacio di Satana
- Bandeno
- Barancio
- Bhut Jolokia
- Biquinho
- Bird’s Eye Chili
- Bitxo
- Bola Chili
- Boukovo
- Byadagi
- Cabe Rawit
- Cacho de Cabra / Cacho de Venado
- Cajamarca
- Caloro
- Cascabel
- Cayenne
- Charapita
- Cherry
- Chilaca
- Chilcostle
- Chile de Arbolo
- Chile Negro
- Chilhuacle
- Chili Costeno
- Chili de Onza
- Chiltepin
- Chimayo
- Chin Chien
- Chinchi Uchu
- Chipotle
- Cho Dong Xuan
- Choricero
- Cili Padi
- Cili Goronong
- Corno di Torro Roso
- Costeno
- Criola Sella
- Cseresznye Barna
- Cseresznye Szentesi
- Cubanell
- Cuerno de Cabra
- Cyklon
- Dani
- Datil
- Dong Xuan Market
- Ellachipur
- Espanola
- Fatalii
- Fekete Paprika
- Fresno
- Girino
- Guajillo
- Gundu Molzuka
- Guntur Sannam
- Habanero
- Halaby
- Hindupur
- Ichimi Tōgarashi
- Isot Biber
- Jalapeno
- Jwala
- Kadi
- Kanthari
- Kashmiri
- Kellu Uchu
- Kerinting
- Kochchi
- Madame Jeanette
- Malagueta
- Manzano
- Meco
- Mirasol
- Mora / Morita
- Mulato
- Mundu
- Naga Morich
- Nalcheti
- Ñora
- Pallina di Fantozzi
- Peppadew
- Papryka Czereśniowa
- Pasilla
- Peperoncino
- Peperone Crusco
- Pequin / Piquin
- Phrik Chee Fah
- Phrik Haeng
- Phrik Karieng
- Phrik Khi Nu
- Phrik Num
- Phrik Yak
- Phrik Yuak
- Pieprz Turecki / Pieprz Aleppo
- Piment d’Espelette
- Pimenta Cambuci
- Pimenta de Neyde
- Pimientos de Padrón
- Pimientos del Piquillo
- Piri-Piri
- Poblano
- Poinsetia
- Pucu Uchu
- Puya
- Rattle Chili
- Rocoto
- Roga
- Rubra
- Serrano
- Siling Labuyo
- Siling Mahaba / Haba
- Siling Pangsigang
- Sinahuisa
- Shishito
- Scotch Bonet
- Szipka
- Tabasco
- Takanotsume
- Teja
- Tepin
- Trinidad Scorpion
- Ubatuba Cambuci
- Ulupica
- Urfa Biber
- Warangal Chappatte
Przyprawy
- Aframon Madagaskarski
- Amachoor
- Annato
- Anardana
- Antypka
- Anyż Gwiazdkowy
- Anyżek
- Asafetida
- Asam
- Awapuhi
- Bangle
- Canelo
- Chrzan
- Cukier
- Curry (liście)
- Cynamon
- Czarnuszka
- Galangal
- Gałka Muszkatułowa
- Glutamian Sodu
- Goździki
- Horobito
- Imbir
- Imbir Cytwarowy
- Jałowiec
- Kaffir
- Kakao
- Kamforowiec
- Kardamon
- Kassumunar
- Kerisik (wiórki kokosowe)
- Ketmia
- Klitoria Ternateńska
- Kmin
- Kminek
- Kurkuma
- Lempuyang
- Loomi
- Lukrecja
- Macis (Kwiat Muszkat0łowy)
- Mahlab
- Mastyks
- Murraya Koeniigi (Liście Curry)
- Nagietek
- Nasturcja
- Neem
- Paraceres
- Pieprz
- Rodzynki
- Rosella
- Róża
- Sasafras
- Serundeng (wiórki kokosa)
- Sól
- Sumak
- Szafran
- Szafran Łąkowy
- Temu Rapet
- Tonka
- Trawa Cytrynowa
- Wanilia
- Zedoary
- Ziele Angielskie
- Żeń-Szeń
Mieszanki przyprawowe
- Advieh
- Baharat
- Basa Genep
- Berbere
- Bouquet Garni
- Cajun Seasoning
- Chaat Masala
- Colombo Powder
- Curry
- Czubrica
- Dukkah
- Fagot of Herbs
- Garam Masala
- Jamaica Jerk Rub
- Merkén / Merquén
- Panch Phoran
- Pięć Smaków
- Piffi Allkrydda
- Poudre de Colombo
- Quatre Epices (przyprawa cztery smaki)
- Ras el Hanout
- Rempah
- Sebruk Kari
- Shichimi Tōgarashi
- Sürk
- Szarena Sol
- Tābil
- Tajín
- Tandori Masala
- Za’atar
- Zioła Prowansalskie