Cuerno de Cabra czy też Cacho de Cabra to rzadki przypadek Papryki Jednorocznej (łac. Capsicum Annum), której tradycje uprawy trwają po obu stronach oceanu. Rośnie w Hiszpanii gdzie używanie się nazwy Cuerno de Cabra, ale także w Ameryce Południowej – kojarzy się z przede wszystkim z Chile i żyjącym tu plemieniem Mapuche, ale nie mniej popularna jest w Peru. Tutaj najczęściej używana nazwa to Cacho de Cabra. W obu przypadkach mamy odniesienie do kształtu – dojrzałe chili przypomina nieco kozi róg co po hiszpańsku oznacza właśnie cuerno de cabra. Cacho także oznacza róg tyle, że określenie to używa się w Ameryce Łacińskiej. Tam też w obiegu jest jeszcze jedna nazwa Cacho de Venado czyli róg jelenia.
Jest to papryka średnio ostra – w skali Scovilla ma około 3.000 punktów co znaczy, że ma poziom ostrości przypominający Jalapeno. Tak jak słynną meksykańską chili ją także się suszy się naturalnie na słońcu, następnie wędzi nad ogniskiem i rozwiesza do całkowitego wysuszenia przed mieleniem. Tak robią zarówno Hiszpanie, którzy używają jej jako ostrej papryki w proszku jak i Chilijczycy, którzy dodają ją do także mieszanki przyprawowej zwanej Merkén lub Merquén.
To także dziedzictwo kuchni Mapuche, Indianie używają jednak także świeżej papryczki, którą służy do sporządzania sosów lub do przyprawiania tradycyjnych lokalnych potraw, takich jak Causa Lambayecana (na bazie puree z ziemniaków i solonej ryby oraz cebuli) czy Arroz con Pato (ryż gotowany w piwie kukurydzianym zwanym chicha de jora oraz z mięsem kaczki).