Ziemniaki to jedna z głównych roślin zaimportowanych z Ameryki. Pierwsze uprawy zakładali Indianie Keczua i Ajmar, mieszkający na terenie dzisiejszego Peru oraz Boliwii. Od razu wyzyskali ich wyjątkową trwałość. Mrożąc bulwy przez kilka kolejnych nocy i wystawiając na słońce w dzień aby odparowała z nich woda wytwarzali Chuño, czyli swego rodzaju liofilizowane ziemniaki (są zresztą produkowane do dziś). Ta sama odporność na rozkład spowodowała, że w swych dalekich podróżach zaczęli je wykorzystywać europejscy marynarze. W ten sposób pod koniec XVI wieku Ziemniaki dotarły do Europy. Najpierw po swoim kontynentalnym imperium rozpowszechnili je Hiszpanie, używają ziemniaków, jako żywności dla wojska. W XVII wieku, zaczęto je hodować jako zwykłą roślinę spożywczą oraz paszową, a w drugiej połowie XVIII rządy takich krajów jak Francja oraz władzy państw niemieckich zaczęli je promować jako wyjątkowo efektywne uprawy. W ten sposób ziemniaki stały się najważniejszą skrobiową rośliną Europy.
Przepisy z ziemniakami
Meksyk
– Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
– Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)
Irlandia
– Boxty / Bacstai (Ziemniaczane placki / chleb)
– Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)
– Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)
Anglia
– Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)
– Cottage Pie / Shepherd’s Pie (Zapiekanka ziemniaczana z mięsem)
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)
– Hotch-Potch / Hodge-Podge / Hot-Pot (Gorący kociołek)
– Pan Haggerty (Zapiekanka ziemniaczana)
Kraje Nordycke
– Biksemad (Mięso z ziemniakami)
– Janssons Frestelse (Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami)
– Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
– Kroppkaka / Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
– Palt (Pyzy)
– Pitepalt (Pyzy z mięsem)
– Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
– Rårakor / Raggmunk (Placki ziemniaczane)
Belgia
– Frytki / Pommes-frittes
– Stoemp / Wortelstoemp (Pure warzywne)
– Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)
Francja
– Aligot (Ser topiony z pure ziemniaczanym)
– Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
– Bullinada (Gulasz rybny z ziemniakami)
– Gratin de Dauphinois (Zapiekanka ziemniaczana)
– Jesus de Morteau au Vin Blanc (Kiełbasa duszona w białym winie)
– La Truffade (Ziemniaki zapiekane z serem)
– L’Epaule d’Agneau de Pauillac Rôtie Boulangère (Łopatka jagnięca po piekarsku)
– Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
– Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)
Austria
– Sałatka ziemniaczana / Kartoffelsalat
Włochy
– Abbacchio al Forno con Patate (Jagnięcina pieczona z ziemniakami)
– Agnello alla Pastora (jagnięcina pieczona z ziemniakami)
– Arista alla Fiorentina (Pieczeń wieprzowa po florencku)
– Crocchè / Cazzilli (Krokiety ziemniaczane)
– Frico (Placek serowy)
– Gattò (Neapolitański placek ziemniaczany)
– Gnocchi di Patate con la Ricotta (Gnocchi ziemniaczane z Ricottą)
– Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)
– Pizza di Patate (Pizza ziemniaczana)
– Polenta di Patate (Polenta ziemniaczana)
– Stufato di’Agnello (Jagnięcina duszona)
– Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
– Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)
Bałkany
– Bijela Manestra (Chorwacja zupa ziemniaczana)
– Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)
– Lički Kupus (Chorwacki bigos)
– Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
– Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
– Pole od Krumpira (Ziemniaki pieczone)
– Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)
Grecja
– Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
– Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
– Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)
Liban i Bliski Wschód
– Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)
– Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
Tunezja
– Brik / Brick (Smażone pierożki)
– Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
– Koucha (Pieczona jagnięcina)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Filipiny
– Afritada (Potrawka z kurczaka)
– Menudo (Gulasz z wątróbką wieprzową)
Indonezja
– Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
– Perkedel Kentang (Krokiety ziemniaczane)
Tajlandia
– Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
– Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)