Kuchnia Duńska

Veneto

Dania jest swego rodzaju pomostem pomiędzy Europą, a krajami Nordyckimi. Od strony kontynentu najbliżej jej do Niemiec co widać we wspólnych tradycjach kulinarnych. Jedna z najbardziej widocznych to Mortensgås czyli gęś serwowana w listopadzie na św. Marcina. Bardziej powszechny jest udział wieprzowiny. Z jednej strony to baza wielu dań (takich jak Biksemad czy Frykadele), a z drugiej w mięso ogromnych ilościach przerabia się na kiełbaski – najbardziej znana to Pølse. Dania to jednak kraj skandynawski i nie sposób byłoby sobie wyobrazić jej kuchni bez ryb. Najważniejsze są śledzie, spośród których bornholmery uchodzą za prawdziwe złoto Bałtyku.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

 

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje