Dania jest swego rodzaju pomostem pomiędzy Europą, a krajami Nordyckimi. Od strony kontynentu najbliżej jej do Niemiec co widać we wspólnych tradycjach kulinarnych. Jedna z najbardziej widocznych to Mortensgås czyli gęś serwowana w listopadzie na św. Marcina. Bardziej powszechny jest udział wieprzowiny. Z jednej strony to baza wielu dań (takich jak Biksemad czy Frykadele), a z drugiej w mięso ogromnych ilościach przerabia się na kiełbaski – najbardziej znana to Pølse. Dania to jednak kraj skandynawski i nie sposób byłoby sobie wyobrazić jej kuchni bez ryb. Najważniejsze są śledzie, spośród których bornholmery uchodzą za prawdziwe złoto Bałtyku.
Przepisy
Przystawki
- Æbleflæsk (Bekon z jabłkami i cebulą)
- Dyrlægens Natmad (Kanapka z wątrobianką i wołowiną)
- Finker (Potrawka z podrobów)
- Gravlaks (Łosoś marynowany)
- Marineret Sild (marynowany śledź)
- Sky (Galareta)
- Sol over Gudhjem (Siekane wędzone śledzie)
Zupy
Ryby i Owoce Morza
- Bornholmsk Biksemad (Smażony śledź wędzony)
- Rulleal (Węgorz faszerowany)
Mięso i Drób
- Biksemad (Mięso z ziemniakami)
- Frykadele (Pulpety)
- Helstegt Svinekam (Pieczony schab)
- Mortensgås (Pieczona gęś)
- Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)
Sosy
- Brun Sovs (Sos Brązowy)
Smaki
Przyprawy
- Læsø Salt (sól)
- Vinaigre de Cidre (Ocet Jabłkowy)
Warzywa i owoce
- Lingonberry (borówka czerwona)
Produkty zbożowe i oleje
- Alekage / Alebrod (pieczywo / placek)
- Knækbrød (pieczywo)
- Rugbrød (pieczywo)
Sery i nabiał
- Castello
- Crema Dania
- Danbo
- Danish Blue / Danablu / Dansk Blåskimmel
- Esrom
- Fionia
- Fynbo
- Gamle Ole
- Graddost
- Grinzola
- Havarti
- Hytteost
- Maribo
- Myseost
- Molbo
- Saga
- Samsø
- Ymer
Wędliny
- Leverpostej (pasztet)
- Medisterpølse / Medister (kiełbasa)
- Pølse / Rød Pølse (kiełbaski)
- Rullepølse (boczek)
- Saltkød (wołowina)
- Sylte (salceson)
Mięso, ryby i owoce morza
- Bornholmer (śledź)
- Kipper (śledź wędzony)
- Klipfish
- Roget Sild (śledź wędzony)
- Sardiner (sardynki)
- Sild (śledzie)
- Stokfisk (sztokfisz)
- Torsk (dorsz)
Napoje
- Aquavit
- Brændevin
- Gammel Dansk
- Glögg
- Øl (Duńskie piwo)