Tunezja to jeden z krajów tzw. Maghrebu czyli rejonu północno-zachodniej Afryki. Z kulinarnego punktu widzenia tworzy właściwie jeden kompleks z sąsiadującą Algierią i położonym nieco dalej Marokiem. Wspólnych jest wiele potraw, technik przygotowania, a przede wszystkim ingrediencji – jagnięcina/baranina jako mięso numer jednej, przyprawy kminem i kolendrą na czele i węglowodanowe dodatki w postaci placków oraz kasz, takich jak kuskus, szczególnie popularny akurat w Tunezji (traktuje się go jak danie narodowe). Są też istotne różnice np. Tajine. W Europie bardziej znany jest ten rodem z Maroko, czyli potrawa duszona w specjalny stożkowym naczyniu. A Tunezyjczycy tak określają zapiekanki z dodatkiem jaj. Mają też swoje unikatowe specjały takie jak Harissa, pasta chili obecna przy większości dań – znaczna ich część to mięso i warzywa duszone w pomidorach (to spadek po Arabach przybyłych tu z Hiszpanii), doprawiane właśnie Harissą.
Przystawki
- Brik (Smażone pierożki)
- Bouza / Basine (Pure z sorga)
- Felfel Mahshi / Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
- Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
- Kemia
- Mechouia Salata(Sałatka z grillowanych warzyw)
- Ommok Houria (Sałatka z marchwi)
- Radhkha (Sałatka z pomidorów i papryki)
- Rougag (Placuszki z semoliny)
- Salata al-Bisbas (Sałata z fenkuła)
- Slatet Blanquite (Bagietki z warzywami)
- Sohleb (Budyń z sorga)
- T’Barua (Bagietki z warzywami)
Zupy
- Berkoukech (Zupa warzywna z kaszą)
- Bissara (Zupa z bobu)
- Chorba Bil Hout / Broudou Bil Hout (Zupa rybna)
- Dchich (Zupa z ośmiornicami)
- Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
- Hlalem (Zupa z karczochami)
- Hsou (Zupa z semoliną)
- Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
- Tchich (Zupa z ośmiornicami)
Cous-Cous
- Bil Maslen Couscous (Kuskus z combrem jagnięcym)
- Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
- Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
- Farfoucha Couscous (Kuskus z koperkiem i pomidorami)
- Masfouf (Kuskus z owocami)
Tajine
- Kafteji Tajine (Tajine z warzywami i wątróbką)
- Souani Tajiine (Tajine warzywny)
- Tajine bil Kharouf / Tajine bil Lahmed (Tajine z jagnięciną/wołowiną)
- Tajine el Bey (Tajine ze szpinakiem i jagnięciną)
Dania Warzywne
- Chakchouka (Warzywa duszone)
- Bissara (Bób w sosie pomidorowym)
- Kaftaji (Smażone warzywa)
- Shakshouka (Warzywa duszone)
- Tbikha (Dynia duszona z warzywami)
Ryby i Owoce Morza
- Hout Makli (Ryba smażona)
- Kabkabou (Duszona ryba)
- Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
- Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
- Mosli Bouri (Pieczona ryba)
- Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)
Mięso i Drób
- Aknet (Jagnięcina z rozmarynem gotowana na parze)
- Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
- Chorba m’Faoura (Duszona jagnięcina z drobnym makaronem)
- Gnaouia (Okra duszona z jagnięciną)
- Kamounia (Jagnięcina z podrobami w kminie)
- Koucha (Pieczona jagnięcina)
- Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)
- Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
- M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
- Ojja (Pulpety w sosie pomidorowym)
- Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
- Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
- Titlou (Makaron z jagnięciną)
- Zitounia (Gulasz cielęcy z oliwkami)
Porady
Smaki
Przyprawy, smaki i techniki
- Chermoula (pasta ziołowa)
- Harissa (pasta chili)
- Hrus (relisz)
- Kamoun (kmin)
- Mihras (moździerz)
- Naa Naa (mięta)
- Tābil (mieszanka przypraw)
- Woda Pomarańczowa
Warzywa i owoce
- Bisbas / Besbes (fenkuł)
- Felfel (chili)
- Foul (bób)
- Gnaouia (okra)
- Marynowane Cytryny
- Mulukhiyah (juta kolorowa)
- Torshi (marynowane warzywa)
- Zitoun (oliwki)
Produkty zbożowe i oleje
- Berkoukech / Berkoukes (kasza)
- Borghol (kasza)
- Chorba (makaron)
- Couscous (kasza)
- Droa (sorgo)
- Khobz (placek)
- Malsouka (ciasto)
- Mhamsa (kasza)
- Nawasar (makaron)
- Titlou (makaron)