Tajlandia to dziś jedna z popularniejszych destynacji kulinarnych. Jeśli chodzi o kuchnię sam kraj nie jest jednak jednolity. Mleko kokosowe tak charakterystyczne dla kaeng czyli tutejszych curry, to przede wszystkim domena, nadmorskiego południa, gdzie dominują też owoce morza. Na północy pokrytej dżunglą przeważa mięso z duża ilość zielonych warzyw, a wschód należący do dawnego królestwa Khmerów, jest uznawany za najuboższą część kraju. Kulinarny sercem kraju jest jednak Bangkok, który nie tylko integruje wszelkie gastronomiczne tradycje Tajlandii, ale leży na nizinie rzeki Menam, jednym z najżyźniejszych terenów na świecie. To tutaj zbiegają się cztery główne smaki rządzące tajską kuchnią: słodki jaki daje mleko kokosowe, słony zapewniane przez sos rybny, kwaśne limonki oraz trawę cytrynową i oczywiście dające ognia ostre chili.
Przystawki i dania śniadaniowe
- Congee / Jok (Kleik Ryżowy)
- Ho Mok Pla (Paszteciki rybne)
- Krathong Thong (Babeczki z ostrym farszem)
- Miang Kham (Nadziewane liście betelu/szpinaku)
- Siomay (Pierożki z mięsem)
Sałatki i dania bezmięsne
- Larb / Laab / Laap (Sałatka mięsna)
- Nam Tok (Sałatka z grillowanego mięsa)
- Phak Bung Fai Daeng (Smażony szpinak wodny)
- Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
- Som Tam / Tam Bak Hung (Sałatka z papai)
Zupy
- Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
- Khao Tom (Zupa ryżowa)
- Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
- Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
- Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
- Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)
Dania z makaronu
- Mi Krob (Makaron smażony na chrupko)
- Kuai Tiao Rat Na (Smażony makaron z mięsnym sosem)
- Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
- Phat Si Io (Smażony makaron ryżowy z sosem sojowym)
- Phat Thai (Makaron smażony)
Dania z ryży
- Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)
- Khao Phad (Ryż smażony)
- Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Kaeng (tajskie curry)
- Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
- Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
- Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)
- Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
- Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
- Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
- Kaeng Khiao Wan Phak (Zielone curry z warzywami)
- Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
- Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
- Kaeng Luang (Żółte curry)
- Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)
- Kaeng Om (Curry z wątróbką drobiową lub wołowiną)
- Kaeng Pa Mu (Leśne curry)
- Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
- Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
- Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
- Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
Ryby i owoce morza
- Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
- Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Mięso i drób
- Gai Yang (Grillowany kurczak)
- Khanom Chin Nam Ngiao (Żeberka i pulpety wieprzowe w sosie z makaronem)
- Mu Krop (Boczek smażony)
- Mu Waan (Boczek karmelizowany)
- Nuea Phat Phrik (Wołowina smażona z chili)
- Phat Khana Mu Krop (Chińskie brokuły smażone z boczkiem)
- Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
- Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)
- Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
- Ping Gai (Grillowany kurczak)
- Sate (Szaszłyki z kurczaka)
- Suki / Sukiyaki (Tajska potrawa jednogarnkowa)
Porady
- …
Smaki
Sosy i pasty
- Kapi (Pasta Krewetkowa)
- Mleko Kokosowe
- Nam Chim / Nam Jim (Sos do maczania)
- Nam Pla (Sos rybny)
- Nam Phrik (Tajska pasta chili)
- Pasta Tamaryndowa
- Phrik Nam Pla (Sos rybny z chili)
- Pla Ra (Pasta Rybna)
- Sathon (sos)
- Sos Ostrygowy
- Sriraha (sos)
- Złota Góra (sos)
Nam Phrik Kaeng (Pasty curry)
- Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
- Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
- Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
- Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
- Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
- Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
- Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
- Nam Phrik Kaeng Som (Kwaśna pasta curry)
Papryczki chili
- Phrik Chee Fah (Chili)
- Phrik Haeng (Chili)
- Phrik Karieng (Chili)
- Phrik Khi Nu (Chili)
- Phrik Num (Chili)
- Phrik Yak (Chili)
- Phrik Yuak (Chili)
Przyprawy
- Daalaa
- Dipli (Pieprz Długi)
- Horapa (Bazylia Tajska)
- Kha (Galangal)
- Khao Khua (Ryż Prażony)
- Kra Phao (Święta Bazylia)
- Ku Chai (Czosnek Szczypiorkowaty)
- Luk Yee
- Ma Kruut / Ma Groot (Limonka Kaffir)
- Proh horm / Waan horm
- Sadao
- Ta Khrai (Trawa Cytrynowa)
Warzywa i owoce
- Asam Gelugur
- Asam Kandis
- Betel
- Buap Liam / Buap Hom
- Buap Ngoo (Ogórek Wężowy)
- Cha Om
- Dok Khae
- Dynia Figolistna (Syjamska)
- Dziki Betel
- Fak Khiao (Beninkaza)
- Het Fang (Grzyb Słomkowy)
- Het Lom (grzyb)
- Hua Plee (Pąki Bananowca)
- Kermit
- Kha Naa (Chiński Brokuł)
- Kra Thin
- Luk Gra (orzechy)
- Luk Nieng / Luk Neang
- Makheua Brot Chao Phraya (Bakłażan Tajski)
- Ma Dan
- Ma Khwaeng (Bakłażan Groszkowy)
- Ma Ra (Balsamka Ogórkowa)
- Ma Rum
- Ma Uk (Bakłażan Mechaty)
- Man Kaeo
- Muu-Err Pilze / Hed Huu Nuu (Uszak Bzowy)
- Peesa (owoc)
- Phak Bung (Wilec Wodny / Wodny Szpinak)
- Phak Khom
- Phak Ru Norn / Phak Gra Chet (Mimoza Wodna)
- Phak Waan
- Phak Wanpa
- Przepękla Indochińska
- Sa Dao (Melia / Miodla Indyjska)
- Sa Ke / Khanun Sampalor (Chlebowiec)
- Sataw / Sator (fasola)
- Sayongte / Fak Maeo
- Taling Pling / Kaling Pring (Drzewo Ogórkowe)
- Tofu
- Tam Leung
- Thua Lan Dtao (Kanawalia)
- Thua Phu (Fasolka Skrzydlata)
- Thua Sang / Thua Yao (Fasolka Wężowa)
Produkty zbożowe i oleje
- Bami (makaron)
- Baang Giow (placki)
- Baang Hor (Papier Ryżowy)
- Khao Horm Mali (Ryż Jaśminowy)
- Khao Niao / Khao Nueng (Ryż Słodki / Kleisty)
- Makaron Ryżowy
- Khanom Chin / Khanom Jeen
- Kuai Chap
- Kuai Tiao
- Sen Mi (Makaron Vermicelli)
- Mi (makaron)
- Paeng Khao (Mąka Ryżowa)
- Wun Sen (Makaron Sojowy / Celofanowy)
Wędliny
- Sai Gork Leuat (krwawa kiszka)
- Sai Ua (kiełbasa)
Mięso, ryby i owoce morza
- Pla Chon (Żmijogłów Paskowany)
- Pla Duk (Sum Szerokogłowy / Wędrowny)
- Pla Kapong (Baramundi)