Lewant to nazwa wymyślona przez Włochów dla określenie wschodniego skraju Morza Śródziemnego (wł. levante znaczy wschód). Poza samym wybrzeżem z Libanem jako miejscem kluczowym, geograficznie obejmuje także Syrię oraz Jordanię. Jest to więc kuchnia stricte Arabska w której dominują drobne przekąski znane pod wspólną nazwą meze. Sprzyja temu gorący klimat, który sprzyja też używaniu dużej ilości przypraw – maskowały niedostatki świeżości mięsa. Słynne są tutejsze mieszanki przyprawowe Za’atar czy też Baharat oraz tak charakterystyczne dodatki jak np. Sumak Ze względu na obfitość wód wschodniej części morza śródziemnego istotnym elementem tutejszej kuchni są także ryby.
Przepisy
Meze i Przystawki
- Baba Ghanoush (Puree z bakłażana)
- Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
- Falafel (Kotleciki z cieciorki i/lub bobu)
- Fassoulia Baida (Duszona fasola)
- Fatayer (Pierożki bliskowschodnie)
- Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
- Fattoush (Pita z warzywami)
- Ful Medames (Gotowany bób)
- Hallum (Smażony ser)
- Hummus (Puree z ciecierzycy)
- Ijjeh (Omlet z serem i warzywami)
- Imjadara (Soczewica z bulgurem)
- Kibbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
- Kibbeh Samak (Pulpety rybne)
- Khyar bi Laban (Sos jogurtowy z ogórkiem)
- Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
- Ljit (Omlet z serem i warzywami)
- Manāqīsh (Placek z zaatarem i serem)
- Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
- Moutabbal (Puree z bakłażana)
- Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)
- Sambusak bi Jibneh (Pierożki z serem)
- Shish Taouk (Szaszłyki z kurczaka)
- Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)
- Yaprak
Zupy
- Sherbet Khyar Bi Laban (Zupa jogurtowa z ogórkiem)
- Shorba al Adas (Zupa z soczewicy)
- Shorbet al Dajaj (Bulion z szafranem)
Ryby i Owoce Morza
- Kreidess Mikli (Smażone krewetki)
- Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
- Sayadieh (Pieczona ryba z ryżem)
- Tajin Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Mięso i Drób
- Dawood Pasha (Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym)
- Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)
- Kharouf Mahshi (Pieczona jagnięcina)
- Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
- Lahm bi Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
- Masbahat al Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)
- Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
Smaki
Przyprawy
- Aleppo (papryka)
- Al-ḥabbah Al-sawdā / Habbat Al-barakah (czarnuszka)
- Baharat (mieszanka przyprawowa)
- Kammun (kmin)
- Khall ʻinab (ocet z rodzynek)
- Mahlab (antypka)
- Mastyks (żywica)
- Melasa z Granatów
- Muhammara (pasta paprykowa)
- Ocet Daktylowy
- Sumak
- Tahini (pasta sezamowa)
- Toum (pasta czosnkowa)
- Skhug (sos)
- Za’atar (mieszanka przyprawowa)
Warzywa i owoce
- Kurrat (por egipski)
- Luffah (trukwa)
- Mulukhiyah (juta kolorowa)
Produkty zbożowe i oleje
- Khubz (placek)
- Manāqīsh (placek)
- Moghrabieh (kasza)
- Pita (placek)
Sery i nabiał
- Ackawi
- Ashta
- Baladi
- Charkassiye
- Domiati
- Jameed
- Jibneh Arabieh
- Jibneh Baida
- Jibneh Bulgharieh
- Jibneh Khadra
- Jibneh Mashallale
- Jibneh Shalal
- Hallum
- Kajmak
- Kenafa
- Kashk
- Laban
- Labneh
- Majdoule
- Naboulsi
- Shanklish
- Testouri