Turcja, która usadowił się pomiędzy wschodem i zachodem jest rodzajem łącznika kulinarnego między tymi dwoma światami. Z jednej strony ma ogromnie wiele wspólnego z kuchnią Grecji i innych krajów bałkańskich, ale jednocześnie kuchni wybrzeża lewantyńskiego – dotyczy to m.in. całej długiej listy tzw. meze. Poza tym kumuluje wszystko co w kuchni śródziemnomorskiej kluczowe, czyli świeże warzywa takie jak pomidory, bakłażany czy cukinię, zioła (np. pietruszka) oraz sery. Orientalnych smaków nadają jej przede wszystkim przyprawy takie jak kmin czy cynamon (tzw. pieprz turecki to w rzeczywistości chili), a wspólne z kuchnią arabską poza samymi potrawami jest m.in. użycie kasz takich jak bulgur czy kuskus. Poza tym niebywale ważną rolę odgrywa tu jogurt, którego sama nazwa wywodzi się z języka tureckiego.
Meze i Przystawki
- Arnavut Ciğeri (Wątróbka po albańsku)
- Boraşı (Sałatka z pomidorów i papryki)
- Börek / Burek (Paszteciki z mięsem)
- Cacik (Sos jogurtowy)
- Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
- Çoban Salatası (Sałatka pasterska)
- Deniz Börülcesi Salatası (Sałatka z solirodu)
- Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
- Edirne Ciğeri (Wątróbka smażona)
- Hadari (Sos Jogurtowy)
- Hardal Oto Salatasi (Sałatka z kapusty sarepskiej)
- Gözleme (Placek z nadzieniem)
- İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)
- Kadin Budu Kofte (Kotleciki z mielonej jagnięciny)
- Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
- Kisir (Sałatka z bulgurem)
- Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)
- Kizartma (Smażone warzywa)
- Kokoreç / Kokoretsi (Grillowane podroby)
- Köfte (Pulpety)
- Lahmacun (Placek z mięsem)
- Manti (Tureckie pierożki z mięsem)
- Menemen (Smażone jajka z warzywami)
- Pastirmali Rulo Börek (Börek zawijany z Pastirmą)
- Patlıcan Salatası (Sałatka z bakłażana)
- Piruhi (Tureckie pierożki z serem)
- Piyaz (Sałatka z fasoli)
- Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
- Şiş (Shish) Kebab
- Şiş Tavuk (Szaszłyki z kurczaka)
- Tarama (Pasta z ikry dorsza)
- Yaprak
Zupy
- Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
- Balik Çorbası (Zupa rybna)
- Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
- Ezo Gelin Çorbası (Zupa z soczewicą)
- İşkembe Çorbası (Tureckie flaczki z sosem Terbiye)
- Lahana Corbasi (Kapuśniak)
- Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
- Tavuklu Domatesli Sehriye Corbasi (Zupa pomidorowa z kluseczkami)
- Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
- Yayla Corbasi (Zupa jogurtowa)
- Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)
Pilav
- Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)
- Kuzulu Pilav (Pilaw z jagnięciną)
Dania warzywne
- Antalya Piyazı (Sałatka z białej fasoli)
- Kizartma Dolmasi (Papryki nadziewane smażonymi warzywami)
- Maş Fasulyesi Piyaz (Sałatka z fasoli mung)
- Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
- Türlü (Turecki gulasz)
Ryby i Owoce Morza
- Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
- Kaygana (Omlet z anchovis)
- Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)
Kebab / Kebap
- Adana Kebabı (Kebab z mielonego mięsa)
- Alinazik Kebabı (Mięso z puree z bakłażana)
- Antakya Kağıt Kebabı (Pieczony kebab z mielonego mięsa)
- Antep Kebabı (Kebab z bakłażanem)
- Bahçıvan Kebabı (Mięso duszone z warzywami)
- Beyti Kebabı (Kebab z mielonego mięsa)
- Bursa Kebabı (Kebab z sosem pomidorowym)
- Büryan Kebabı (Mięso z pieca ziemnego)
- Cağ Kebabı (Kebab z grilla poziomego)
- Ciğer Kebabı / Ciğer Şiş (Kebab z wątróbki)
- Çökertme Kebabı (Kebab z polędwicy)
- Çöp Şiş (Turecki szaszłyk)
- Döner Kebabı
- İskender Kebabı (Kebab z sosem pomidorowym)
- Kâğıt Kebabı (Kebab w papilotach)
- Kazan Kebabı (Kebab z bakłażanem)
- Kilis Kebabı (Pieczony kebab z mielonego mięsa)
- Kıyma Kebabı (Kebab z mielonego mięsa)
- Kuyu Kebabı (Mięso z pieca ziemnego)
- Kuzu Şiş (Turecki szaszłyk)
- Patlıcanlı Kebabı (Kebab z bakłażanem)
- Simit Kebabı (Kebab z mielonego mięsa z bulgurem)
- Şiş Kebabı (Turecki szaszłyk)
- Tak Tak Kebabı (Mięso z pieca ziemnego)
- Tandır Kebabı (Kebab z pieca)
- Tas Kebabı / Üsküre Kebabı (Turecki gulasz)
- Tavuk Şiş (Turecki szaszłyk)
- Testi Kebabı (Kebab pieczony w glinianym dzbanku)
- Tokat Kebabı (Kebab pieczony z bakłażanem)
- Urfa Kebabı (Kebab z mielonego mięsa)
- Üsküre Kebabı (Turecki gulasz)
Mięso i Drób
- Ali Nazik (Mięso z puree z bakłażana)
- Borani (Duszona fasola z jagnięciną)
- Büryan (Mięso z pieca ziemnego)
- Çoban Kavurma (Turecki gulasz)
- Etli Türlü (Turecki gulasz)
- Haşlama (Mięso gotowane)
- Hunkar Begendi (Mięso z bakłażanem)
- Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)
- Kekikli et Kavurma (Jagnięcina z tymiankiem)
- Kilis Taba (Pieczone mięso mielone)
- Külbastı (Stek jagnięcy)
- Kuzu Tandir (Jagnięcina pieczona)
- Moussaka
- Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
- Piliç Dolma (Kurczak faszerowany)
- Piliç Tandir (Kurczak pieczony)
- Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
- Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
- Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
- Sips (Kurczka w mleku)
- Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
- Tavuk Tava (Kurczak smażony)
Porady
Smaki
Smaki, przyprawy etc.
- Acuka (pasta paprykowa)
- Aspir (Szafran Łąkowy)
- Güvec (gliniany garnek)
- Isot Biber (płatki papryki)
- Kavurma (turecki gulasz)
- Kekik (zioła)
- Kuyruk Yağı (łój barani)
- Mangal (turecki grill)
- Saç (patelnia)
- Sürk (mieszanka przyprawowa)
- Tarator (sos na bazie Tahini)
- Tava (patelnia)
- Tunceli Sarımsağı (Czosnek Tuncelijski)
- Urfa Biber (płatki papryki)
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe
- Açma (pieczywo)
- Bazlama (pieczywo)
- Erişte (makaron)
- Filo (ciasto)
- Gevrek (pieczywo)
- Lavaş / Lawasz (placek)
- Pita / Pide (placek)
- Poğaça
- Pastina / Şehriye (makron)
- Simit (pieczywo)
- Trahana (zacierki)
- Yufka (placek)
Sery i nabiał
- Abaza Peynir
- Beyaz Peynir
- Çanak Peynir
- Carra Peynir
- Çayır / Chayir Peynir
- Çeçil Peynir
- Çerkez Peynir
- Civil Peynir
- Çökelek
- Çömlek Peynir
- Dünyası Peynir
- Ekşimik
- Hellim Peynir
- İmansız Peyniri
- Kajmak
- Kaşar Peynir
- Keçi Peyniri
- Kelle Peynir
- Kesme Peyniri
- Keş Peyniri
- Külek Peynir
- Küp Peynir
- Kurtlu
- Kurut / Keş
- Lavaş Peyniri
- Lor
- Maraş Peynir
- Mihaliç Peynir
- Minzi
- Örme / Örgü Peynir
- Otlu Peynir
- Parmak Peynir
- Şakak / Şafak Peynir
- Sepet Peyniri
- Sıkma Peynir
- Sünme Peyniri
- Sürk / Sülk
- Tel / Telli Peynir
- Testi Peynir
- Tulum Peynir / Touloumisio
- Yoğurt (jogurt)
- Yörük Peynir
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Kelle (barania głowa)
- Hamsi (Sardele)
- Palamut / Torik (Bonito)
- Levret (Labraks)
- Lüfer (Lufar)
- Mezgit (ryba)