Piyaz (Sałatka z fasoli)


Turecki Piyaz czy też perski Piyāz to drobna przekąska, rodzaj meze gdzie główną rolę odgrywa drobna biała fasola. Nazwa wywodzi się od perskiego słowa pidāz które oznaczało cebulę, ale z biegiem czasu nieco zmodyfikowaną nazwę zaczęto stosować do sałatek z dodatkiem cebuli. Wykorzystuje się ją także w tym przepisie, a trzeci nieodzowny składnik to sumak. Na południu kraju – m.in. w Adanie – nazwą Piyaz określa się zresztą wyłącznie mieszkankę cebuli i sumaku. Fasolowe wersję tradycyjnie serwuje się jako przekąskę (meze), ale cebula z sumakiem do częsty dodatek do mięs, m.in. kebabów, a zwłaszcza Simit Kebabı.

W Turcji znana jest też Antalya Piyazı odmiana tej potrawy wywodząca się ze znanego śródziemnomorskiego kurortu. Tu dodaje się sos Tartor i podaje jako sałatkę. Tradycyjnie używało się fasolki Çandır, ale dziś rzadko się ją uprawia. Inna wariacja to Maş Fasulyesi Piyaz, gdzie zamiast zwykłej białej fasoli używa się tzw. fasoli złotej, w Polsce bardziej znanej jako fasolka mung. To z kolei specjalność leżącego w południowej Anatolii miasta Gaziantep. W Turcji zamiast fasoli używa się także ciecierzycy oraz zielonej soczewicy.

Składniki:

– puszka białej fasoli, odcedzonej
– czerwona cebula, posiekana w piórka
– 3 łyżki jogurtu
– 3 łyżki oliwy
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka białego octu winnego
– szczypta kminu
– duża szczypta sumaku
– łyżeczka siekanej pietruszki ew. koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Cebulę dobrze wymieszać z sumakiem i odstawić na kwadrans
  • Do fasoli dodać jogurt, 2 łyżki oliwy, cytrynę, ocet winny i kmin. Całość doprawić solą i wymieszać.
  • Na wierzch fasoli ułożyć cebulę, całość skropić resztą oliwy i podsypać pietruszką, ew. koperkiem

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych