Kmin a właściwie Kmin Rzymski nazywany też Kuminem – od łac. Cuminum cyminum tak aby nie mylił się z kminkiem – wywodzi się z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu, a nazwę swą wywodzi z hebrajskiego kamon. Jadano go już ponoć w epoce kamiennej. Używano w Egipcie, Azji Mniejszej, a sosy kminem doprawiali Rzymianie. Do czasów współczesnych rozprzestrzenił się po całym świecie. Poza kuchnią Bliskowschodnią przesyconą kminem – najczęściej towarzyszy roślinom strączkowy i wzbogaca zupy – doskonale przyjął się w Azji, gdzie w Indiach trafił do Garam Masala a, w Tajlandii do tutejszych Curry/Kaeng. Jeszcze trudniej wyobrazić sobie bez niego meksykańskie dania duszone. Obok Kolendry to bezsprzecznie najbardziej uniwersalna z egzotycznych przypraw świata.
Przepisy z Kminem
Tunezja
– Brik / Brick (Smażone pierożki)
– Chakchouka / Shakshouka (Warzywa duszone)
– Chermoula
– Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
– Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
– Felfel Mahshi (Papryka faszerowana)
– Gnaouia (Okra duszona z jagnięciną)
– Hrus (Relisz)
– Hsou (Zupa z semoliną)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kamounia (Jagnięcina z podrobami w kminie)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Ojja / Ujja (Pulpety z jajkami w sosie pomidorowym)
– Ommok Houria (Sałatka z marchwi)
– Salata Mechouia (Sałatka z grillowanych warzyw)
– Slatet Blanquite / T’Barua (Bagietki z warzywami)
– Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)
Liban i Lewant
– Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
– Falafel (Kotleciki z cieciorki i/lub bobu)
– Fassoulia Baida (Duszona fasola)
– Fūl Medames (Gotowany bób)
– Imjadara (Soczewica z bulgurem)
– Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
– Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
– Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
– Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
– Muhammara (Pasta paprykowa)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
– Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Turcja
– Acuka (Pasta paprykowa)
– Arnavut Ciğeri (Wątróbka po albańsku)
– Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
– Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
– Giarotlou / Yiaourtlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
– İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)
– Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)
– Kofta / Köfte (Pulpety)
– Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)
– Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
– İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)
Grecja
– Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
– Soutzoukakia (Pulpety w sosie pomidorowym)
Meksyk
– Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)
– Barbacoa (Mięso długo pieczone)
– Birria (Meksykański gulasz)
– Brochetas (Szaszłyki)
– Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
– Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)
– Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
– Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
– Escabeche (Meksykańskie) (Ryba w marynacie)
– Frijoles Refritos (Odsmażana fasola)
– Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
– Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
– Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
– Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
– Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
– Salsa Cruda (Salsa ze świeżych pomidorów)
– Tamale / Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)
Indonezja
– Opor Ayam (Curry z kurczaka)
– Rendang / Kalio (Duszona wołowina)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
– Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Malezja
– Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
– Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Tajlandia
– Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
– Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
– Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)