Brochetas (Szaszłyki)


Meksykańskie Brochetas to nic innego jak tutejsza odmiana szaszłyków. Nazwa ta wywodząca się od szpatułki na która nadziewa się składniki, używana jest także w Hiszpanii. W Meksyku najczęściej grilluje się wołowinę (Brocheta de Res) oraz kurczaka (Brocheta de Polo). Można spotkać jednak także Brocheta de Albandigas z mielonego mięsa – takiego jak używa się w klopsikach Albondigas – a nawet owocowa Brocheta de Fruta. Na wybrzeżu często sięga się także po owoce morza. Sposób przygotowania meksykańskich szaszłyków nie odbiega od tego znanego w Europie.

Sposób przygotowania: mięso peklować w marynacie przez ok. 1 – 2 godziny, a później nadziewać na szpatułki (wcześniej namoczone w wodzie) na przemian z dodatkami. Grillować po kilka minut z każdej strony.


Składniki: kurczak lub wołowina pocięte w dużą kostkę, marynata (olej z dodatkiem przypraw takich jak sok z limonki, mielony kmin, chili w proszku oraz czosnek i sól) i dodatki (słodka papryka, cebula, boczek, grzyby)

(Poniżej przepis na Brochetas de Polo bez dodatku warzyw, ale z salsą Chipotle)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych