Indonezja to prawdziwy tygiel kulturowy z trzema setkami grup etnicznych i trudno mówić o jednej tutejszej kuchni. Pod tym względem strukturalnie najbardziej przypomina Indie, gdzie także panuje wiele różnych tradycji kulinarnych. Są jednak też pewne ważne składniki, które nadają jej spójny charakter, takie jak chociażby powszechne zastosowanie mleka kokosowego czy też chili – kilka podobnych igrediencji upodabnia ją nieco do kuchni Tajskiej. Smak kwaśny znacznie częściej niż przy użyciu limonki uzyskuje się jednak dzięki tamaryndowcowi. Poza tym charakterystyczne nuty nadaje użycie orzechów ziemnych oraz słodkawego sosu Kecap Manis. Poza tym Indonezja słynie długą listą ostrych past chili Sambal i ma nawet rodzaj dania narodowego w postaci wołowego Rendang.
Przekąski
- Batagor (Pierożki z nadzieniem rybnym)
- Bebek Diasinkan (Pieczone kacze piersi)
- Bubur (Kleik ryżowy)
- Cucur Udang (Krewetki w cieście)
- Lumpia (Smażone krokieciki)
- Martabak Telur (Placki z jajkiem i mięsem)
- Perkedel Kentang (Krokiety ziemniaczane)
- Serabi (Placki ryżowo-kokosowe)
- Siomay (Pierożki z wieprzowiną)
Zupy
- Kari Ikan Tongkol (Zupa curry z makreli)
- Sayur Asam (Zupa z pastą tamaryndową)
- Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
- Soto (Aromatyczny bulion)
- Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
- Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Sałatki
- Gado Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
- Karedok (Sałatka warzywna)
- Lalab (Sałatka warzywna)
- Rujak (Sałatka z warzywami)
Dania z ryżu
- Bak Chang (Ryżowe paczuszki z nadzieniem)
- Nasi Campur (Ryżowe rozmaitości)
- Nasi Goreng (Smażony ryż)
- Nasi Hutan (Ryż z rybą)
- Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
- Nasi Padang (Ryż z kurczakiem)
- Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)
- Tumpeng (Ryż świąteczny)
Dania z makaronu
- Kwetiau Goreng (Smażony makaron ryżowy)
- Mie Goreng (Makaron smażony)
- Mie Rebus (Makaron w sosie)
Ryby i Owoce Morza
- Gulai Ikan Aya (Curry z Tuńczyka)
- Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
- Ikan Bakar (Grillowana ryba)
- Otak Otak (Ciasteczka rybne)
- Pempek / Empek Empek (Pulpety rybne)
- Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Mięso i Drób
- Abon Ayam (Kurczak gotowany i obsmażany)
- Ayam Goreng (Kurczak smażony)
- Ayam Masak Merah (Kurczak w sosie pomidorowym)
- Ayam Rebus Tajam (Kurczak w pikantnym sosie)
- Betutu (Pieczony drób)
- Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
- Gulai Bebek (Kaczka duszona po Sumatrzańsku)
- Gulai Parsanga (Curry kokosowe)
- Kalio (Duszona wołowina)
- Kerbau Asam (Mięso bawole w sosie z tamaryndowca)
- Korma (Mięso duszone w mleku kokosowym)
- Martabak (Placek z jagnięciną)
- Opor Ayam (Curry z kurczaka)
- Rendang (Duszona wołowina)
- Sapi Asam (Wołowina w sosie z tamaryndowca)
- Sate (Szaszłyki z kurczaka)
- Semur (Mięso duszone w ciemnym sosie sojowym)
Porady
Smaki
Smaki i przyprawy
- Asam Keranji
- Basa Genep (mieszanka przypraw)
- Buah Keluak (orzechy)
- Bangle (Żółty Imbir)
- Bumbu Kacang (Sos orzechowy)
- Cabé Jawa / Cabé Panjang (Pieprz Jawajski)
- Cabe Puyung (Pieprz Długi)
- Cabe Rawit (chili)
- Cuko (sos)
- Jeruk Purut / Limo Purut (Limonka Kaffir)
- Kecombrang / Honje
- Kencur
- Kecap Asin (Sos Sojowy)
- Kecap Ikan (Sos Rybny)
- Kecap (Ketjap) Manis (sos)
- Kayu Manis (Cynamon)
- Kemiri (Tung Molukański)
- Kerisik (wiórki kokosowe)
- Kopra
- Kuah Cuko (sos)
- Kucai (Czosnek Szczypiorkowaty)
- Langkuas (Galangal)
- Mleko Kokosowe
- Oncom
- Pasta Tamaryndowa
- Pecel (sos)
- Rawon (sos)
- Salam / Daun Salam (liście)
- Sambal (pasta chili)
- Serai / Sereh (Trawa Cytrynowa)
- Serundeng (wiórki kokosa)
- Tauco (pasta)
- Tempeh (soja fermentowana)
- Terasi (Pasta Krewetkowa)
- Tofu
Warzywa i owoce
- Asam Gelugur
- Asam Kandis
- Beligo (Beninkaza)
- Belimbibg (Drzewo Ogórkowe)
- Bengkuang
- Betel
- Bunga Turi / Kembang Turi
- Gambas / Oyong
- Iromba (fasola)
- Jaat (Fasolka Skrzydlata)
- Jengkol
- Kecang Panjan (Fasolka Wężowa)
- Kecipir (Fasolka Skrzydlata)
- Limaran / Kelor
- Labu Siam
- Melinjo (owoc)
- Petai Cina
- Pare (Balsamka Ogórkowa)
- Sukun / Kelur / Timbul (Chlebowiec)
- Terong Asam (Bakłażan Mechaty)
Produkty zbożowe, makarony i oleje
- Bakmi (makaron)
- Emping (chrupki)
- Krupuk (chrupki)
- Ketupat (ryż)
- Lontong (ryż)
- Makaron Ryżowy
- Bihun (Makaron Vermicelli)
- Mąka Ryżowa
- Mie (makaron)
- Nasi Empit (ciastka ryżowe)
- Pulut / Ketan (Ryż Słodki / Kleisty)
- Putu Mayang (makaron ryżowy)
- Soun (Makaron Sojowy / Celofanowy)
Mięso, ryby i owoce morza
- Ikan Teri (anchovis)