Korma kojarzy się przede wszystkim z kuchnią indyjską – to mięso duszone w sosie jogurtowym. Nie jest jednak tradycją wywodzącą z samego subkontynentu, ale „nowością” jaką do Indii wprowadzili muzułmańscy najeźdźcy z północy czyli Mogołowie. Potrawa przebyła długą drogę, bo jej pierwowzorem jest turecka Kavurma. Indonezyjskie jagnięce Daging Domba Korma to z kolei wyraz dalszej podróży w jaką wyprało się to danie. Jest spadkiem po wpływach jakie na tutejsze wyspy długi czas mieli przybysze z Dekanu. Zaczęło się przed wiekami, kiedy powstało buddyjskiej królestwo Śriwidźaja. Zasięg ich oddziaływania na teren dzisiejszej Indonezji dotarł już XIII wieku, kiedy to na wyspach zaczęły rodzić się muzułmańskie sułtanaty. W ten sposób Korma na stale zagościła w tutejszym menu. Jagnięcina podobnie jak w Indiach, to jego podstawowy towarzysz – daging domba oznacza właśnie mięso jagnięce – można jednak stosować dowolne mięso, wedle uznania.
Składniki:
– 1 kg chudej jagnięciny/baraniny, wieprzowiny lub mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki
– pół kg ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
– cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
– laska kory cynamonowej
– 4 listki salam lub laurowe
– 200 ml mleka kokosowego
– 100 ml jogurtu
– 2 łyżeczki soli
– łyżeczka cukru
– 3 łyżki ghee
Pasta:
– ziarna z 4 strączków kardamonu
– 4 goździki
– 12 ziaren czarnego pieprzu
– 2 łyżki kolendry
– łyżeczka kminu
– łyżeczka ziaren kopru włoskiego
Przygotowanie:
-
- Składniki pasty zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować młynku.
- Do przypraw dodać nieco wody i zmieszać wszystko na rodzaj pasty.
- Kawałki mięsa zamarynować w tak przygotowanej paście i odstawić na pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzać ghee i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek.
- Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
- Dodać trawę cytrynową, cynamon i liście salam/laurowe. Dodać pół litra wody i całość dusić ok. pół godziny.
- Dolać mleko kokosowe, jogurt, sól, cukier oraz ziemniaki. Gotować jeszcze pół godziny.
/Fot: Loren Castillo//