Moros y Cristianos (Ryż z fasolą)


Moros y Cristianos oznacza po prostu Maurowie i Chrześcijanie. Jest to danie popularne w całej południowej Hiszpanii, które ma upamiętnić wyparcie Arabów przez rekonkwistę niosącą znak krzyża. Na tę okoliczność w Walencji i kilkudziesięciu okolicznych miastach organizowane są rekonstrukcje średniowiecznych bitew – imprezy trwają cały rok, ale ich kumulacja przypada na sierpień oraz wrzesień.
Uroczystości nie mogą się obyć bez potrawy Moros y Cristianos, gdzie fasola reprezentuje Maurów, a ryż Chrześcijan. Jest to stary, bardzo popularny przepis, na który trafić może w innych krajach hiszpańskojęzycznych, szczególnie na Kubie tutaj jest jeszcze bardziej powszechny niż w ojczyźnie, do czego przyczyniło się ubóstwo składników kubańskiej kuchni targanej przez kryzysy ekonomiczne.
Poniżej dość bogaty przepis. W podstawowej wersji zawiera znacznie mniej dodatków.

Składniki:

Maurowie:
– pół kg ciemnej fasoli, najlepiej czarnej, przez noc moczonej w wodzie
liść laurowy
Soffrito:
cebula pokrojona na półplasterki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
marchew, posiekana
– 3 pomidory, posiekane
– łyżka mielonej papryki
– 2 łyżki oliwy
Chrześcijanie:
– 250 ryżu jak na risotto
– pół litra bulionu drobiowego
– cebula posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżeczka startej skórki z cytryny
– pół łyżeczki tartej gałki muszkatułowej
– 50 gr startego, twardego sera (najlepiej owczego, może być pecorino)
– jajko ubite widelcem
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Fasolę odsączyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby przykryta była na dwa palce.
    • Dodać liść laurowy i gotować około 1,5 do 2 godzin, aż fasola będzie miękka, a większość wody odparuje.
    • Przygotować walenckie Soffrito: w małym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, czosnek oraz marchewkę. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Dodać paprykę, smażyć kilka minut po czym dodać pomidory i pietruszkę. Dusić, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.
    • Sos połączyć z fasolą, chwilę poddusić i odstawić w ciepłe miejsce.
    • W międzyczasie przygotować „Chrześcijan”: bulion zagotować z cebulą oraz czosnkiem i dodać ryż.
    • Gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (może być nieco twardy).
    • Gdy ryż się ugotuje dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Tradycyjnie Moros y Cristianos podawało się tak, że na półmisek wykładano fasolę, a na niej kopczyki ryżu – Maurowie byli otoczeni przez Chrześcijan. Dziś na końcu po prostu miesza się oba składniki

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych