Płastuga / Flądra / Skarp / Turbot


Płastugi to bardzo duża rodzina ryb prowadzących specyficzny tryb życia – leżą na dnie na boku i w ten sposób polują na przepływający pokarm. Skutkiem ubocznym jest przesunięcie obu oczu na jedną stronę – niektóre gatunki leżą zwykle na prawym inne na lewym boku.
Jest to bardzo powszechna ryba w basenie północnego Atlantyku (również w Bałtyku). Rozpiętość rodzajów Płastug jest szeroka – od chudych i aromatycznych Fląder, które nie nadają się do długiego smażenia, aż po rosłe i jędrne Turboty w Polsce nazywane także Skarpami, uważane za jedną z najlepszych ryb na świecie.
Co ciekawe ze względu na swoje delikatne mięso płastugi często mylone są z pokrewną jej Solą – We Francji są zresztą często nazywane Solette. Najlepsze sztuki łowi się tu u wybrzeży Wandei. Tutaj Płastugi często używa się przygotowując Chaudree.

Przepisy na … i inne filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych