Płastugi to bardzo duża rodzina ryb prowadzących specyficzny tryb życia – leżą na dnie na boku i w ten sposób polują na przepływający pokarm. Skutkiem ubocznym jest przesunięcie obu oczu na jedną stronę – niektóre gatunki leżą zwykle na prawym inne na lewym boku.
Jest to bardzo powszechna ryba w basenie północnego Atlantyku (również w Bałtyku). Rozpiętość rodzajów Płastug jest szeroka – od chudych i aromatycznych Fląder, które nie nadają się do długiego smażenia, aż po rosłe i jędrne Turboty w Polsce nazywane także Skarpami, uważane za jedną z najlepszych ryb na świecie.
Co ciekawe ze względu na swoje delikatne mięso płastugi często mylone są z pokrewną jej Solą – We Francji są zresztą często nazywane Solette. Najlepsze sztuki łowi się tu u wybrzeży Wandei. Tutaj Płastugi często używa się przygotowując Chaudree.
Przepisy na … i inne filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)