Finlandia to jeden z krajów Nordyckich i jej kuchnia ma bardzo wiele wspólnego z tradycjami kulinarnymi Szwecji, która przez wieki kontrolował swojego mniejszego sąsiada. Bliskie związki szczególnie widać w prostych daniach kuchni domowej takich jak Kaalikääryleet (gołąbki) czy też Lihapullat (pulpety). Z drugiej strony Finlandia sąsiaduje z Rosją i Syberią. Stąd spora ilość dań mącznych, takich jak karelskie placki Karjalanpiirakat, czy też bardzo charakterystycznie ciasto z rybami Kalakukko.
Przepisy
Przystawki
- Graavilohi (Łosoś marynowany)
- Karjalanpiirakat (Placki z ryżem)
- Paistettu Matia (Ikra smażona)
- Veripalttu / Roppana (Kluski z krwią)
Zupy
- Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
- Mykyrokka / Tappaiskeitto (Zupa mięsna z kluseczkami)
- Rössypottu (Zupa z krwawą kiszką)
Ryby i Owoce Morza
- Kalakukko (Ciasto z rybami)
- Keitetyt Ravut (Raki gotowane)
- Ristiinnaulittu Lohi / Loimulohi (Ryba z ogniska)
Mięso i Drób
- Kaalikääryleet (Gołąbki)
- Lihapullat (Pulpety)
- Poronkäristys (Steki z renifera)
- Pyttipannu (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
- Rosvopaisti
Smaki
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe i oleje
- Näkkileipä / Hapankorppu (pieczywo)
Sery i nabiał
Wędliny
- Aladobi / Tytina (salceson)
- Lenkkimakkara (kiełbasa)
- Maksapasteija (pasztet)
- Mustamakkara (kaszanka)
- Rössy (kaszanka)
- Savukinkku (szynka)
Mięso, ryby i owoce morza
- Mäti (ikra)
- Savusilli (śledź wędzony)
- Sardiineja (sardynki)
- Silli (śledzie)