Malezja i przyległy do niej Singapur to prawdziwy kulinarny tygiel. Zawieszona jest między tradycjami gastronomicznymi dalekiego wschodu – to przede wszystkim wpływy położonej na północ Tajlandii oraz ogromnej chińskiej diaspory – oraz środkowego wschodu: Indie przez wieki były źródłem ogromnej emigracji, która w znaczącym stopniu ukształtowała demografię dzisiejszej Malezji. Do tego dochodzi jeszcze muzułmański charakter kraju, który ogranicza swobodę użycia mięsa. Dominują tu więc gęste sosy typu curry, dania z ryżu oraz makaronu rozpowszechnione głównie przez Chińczyków.
Przepisy
Przekąski
- Acar (Warzywne pikle)
- Bubur (Kleik ryżowy)
- Cincalok z jajkami
- Cakoi / You Char Kway (Malajskie racuchy)
- Chai Tow Kway (Ciasteczka z rzodkwi)
- Cucur Udang (Krewetki w cieście)
- Popiah (Nadziewane placki)
- Kaya / Sri Kaya (Dżem kokosowy)
- Tahu Goreng (Smażone tofu)
Sałatki
- Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
- Pasembur / Cheh Hoo (Sałatka z owoców morza i warzyw)
- Rojak (Sałatka z warzywami)
Zupy
- Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
- Kari Ikan Tongkol (Zupa curry z makreli)
- Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
- Mee Hoon Kuah (Bulion rybny z makaronem)
- Soto (Aromatyczny bulion)
- Sup Ayam / Mee Ayam (Zupa z kurczaka)
- Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Dania z ryżu
- Lemang (Ryż w bambusie)
- Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
- Nasi Campur (Ryżowe rozmaitości)
- Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym z rybnym curry)
- Nasi Goreng (Smażony ryż)
- Nasi Kandar
- Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
- Nasi Kunyit (Ryż kleisty z kurkumą)
- Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
- Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)
Dania z Makaronu
- Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
- Char Kway Teow (Smażony makaron ryżowy)
- Chili Pan Mee (Makaron Pan Mee z mielony mięsem)
- Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)
- Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
- Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
- Maggi Goreng (Makaron smażony)
- Mee Goreng (Makaron smażony)
- Mee Hailam (Makaron z kurczakiem i krewetkami)
- Mee Hoon Goreng (Makaron smażony)
- Mee Krob (Makaron smażony na chrupko)
- Mee Rebus (Makaron w sosie)
- Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
- Mee Suah (Makaron smażony z mięsem i krewetkami)
- Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Ryby i Owoce Morza
- Gulai Ikan Aya (Curry z Tuńczyka)
- Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
- Ikan Bakar (Grillowana ryba)
- Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Mięso i Drób
- Ayam Goreng (Kurczak smażony)
- Bak Kwa (Zapiekana wieprzowina)
- Murtabak (Placek z jagnięciną)
- Rendang (Duszona wołowina)
- Sate (Szaszłyki z kurczaka)
Smaki
Smaki i Przyprawy
- Asam Keranji (Tamaryndowiec)
- Belacan (Pasta Krewetkowa)
- Budu (Sos Rybny)
- Bumbu Kacang (Sos orzechowy)
- Cili Padi (chili)
- Cili Goronong (chili)
- Cincalok (Pasta Krewetkowa)
- Kicap Cair (Sos Sojowy)
- Kantan
- Karamel Masakan (Syrop karmelowy)
- Kattuthippali / Tippali (Pieprz)
- Kencur
- Kepayang (orzechy)
- Kerinting (Chili)
- Kicap Lemak (sos)
- Kucai (Czosnek Szczypiorkowaty)
- Lada Sulah / Lada Panjang (Pieprz)
- Langkuas (Galangal)
- Limau Purut (Limonka Kaffir)
- Mleko Kokosowe
- Rempah (mieszanka przypraw)
- Sebruk Kari (mieszanka przyprawowa)
- Serai (Trawa Cytrynowa)
- Tofu
- Pasta Tamaryndowa
Warzywa i owoce
- Asam Cikala
- Asam Gelugur
- Asam Kandis
- Bago (owoc)
- Belimbibg (Drzewo Ogórkowe)
- Betel
- Buah Keras (Tung Molukański)
- Chou Dou (fasola)
- Cekur Manis / Sayur Manis / Asin-Asin
- Jering
- Jicama
- Kadok (Dziki Betel)
- Kecang Botol (Fasolka Skrzydlata)
- Kecang Panjan (Fasolka Wężowa)
- Kalur
- Kundur (Beninkaza)
- Sukun / Kelor (Chlebowiec)
- Terong Dayak (Bakłażan Mechaty)
- Ubi Sengkuang
Produkty zbożowe i oleje
- Apam Balik (placki)
- Bakmi
- Chapati (placki)
- Keropok (chrupki)
- Ketupat (ryż)
- Lontong (ryż)
- Makaron Ryżowy
- Mąka Ryżowa
- Mee / Hokkien Mee (makaron)
- Nasi Himpit (prasowany ryż)
- Pan Mee
- Pulut (Ryż Słodki / Kleisty)
- Putu Mayam (makaron ryżowy)
- Putu Piring (ciastka ryżowe)
- Roti (placki)
- Roti Canai (placki)
- Roti Jala (placki)
- Thosai (placki)
- Yee Meen (makaron)
Ryby i owoce morza
- Ikan Billis (anchovis)
Napoje
- Arrack (wódka palmowa)
- Nira / Kallu (wino palmowe)
- Teh Halia
- Teh Tarik (herbata)