Nasi Kerabu / Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)


Nasi Kerabu to malajskie danie, często jadane na śniadanie (podobnie jak np. Nasi Lemak). Szczególnie popularne jest na północy kraju w Kelantanie, malezyjskim stanie graniczącym z Tajlandią (tutaj bardziej znane jest jako Khao Yum). W tym przypadku nasi czyli ryż łączy się z tzw. Kerabu czyli swego rodzaju mieszanką warzyw oraz ryby (najczęściej są to prażone sardele Ikan Bilis lub po prostu pieczona makrela).
Cechą charakterystyczną tego dania jest niebieska barwa ryżu. Podczas gotowania dodaje się do niego bowiem niebieskie kwiaty Klitorii Ternateńskiej, które oddają mu swój kolor.
Patrz: Nasi Ulam

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki Kerabu zmielić w moździerzu lub malakserze. Ryż ugotować (jeśli się da to z wykorzystaniem niebieskiego barwnika) i posypać przygotowaną mieszanką.

Nasi Kerab najlepiej serwować z Sambal Ikan, czyli rybnym sambalem, lub Smabal Belacan. Poza tym można go przybrać świeżymi warzywami (ogórkiem, chili, dymką, fasolką) oraz ziołami (bazylią tajską, kolendrą, miętą).

Składniki:

– 500 gr ryżu
Kerabu:
– 3 średnie makrele (lub inne ryby) wcześniej upieczone i wyfiletowane
– 8 szalotek drobno posiekanych
– 2 cm imbiru, drobno posiekanego
– 250 gr Kerisiku, prażonego kokosa
– szczypta białego pieprzu
– łyżeczka brązowego cukru

(Poniżej przepis na tajski Khao Yum)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych