Chorwacja oferuje chyba najbardziej złożoną i bogatą kuchnię spośród wszystkich krajów byłej Jugosławii. To efekt położenia geograficznego i obcych wpływów jakie ją kształtowały. Z jednej strony jest więc wybrzeże Adriatyku z Dalmacją na czele. Świeże ryby i owoce morza to tutejsza codzienność najlepiej oddana w rybnej zupie Brodet. Ona sama to jednak import zza morza, z Włoch, które przez wieki wywierały ogromny wpływ na swego sąsiada. Szczególnie odczuwa się to na północy, przede wszystkim w Istrii – wprost z Włoch pojawiły się takie potrawy jak Crni Rižoto, a sami Chorwaci szczycą się swoimi dojrzewającymi szynkami Pršut, które nie ustępują Włoskim. Z drugiej strony w górzystym centrum kraju i na wschodzie, dużo więcej jest dań mięsnych podobnych do tych, które jadają Serbowie – Pljeskavica to najlepszy przykład przenikania obu kuchni.
Przepisy
Przystawki i zakąski
- Bećar Paprikaš (Chorwacki paprykarz)
- Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)
- Budla (Kiełbasa jajeczna)
- Cicvara (Kleik kukurydziany)
- Fritaja
- Fuzi s Tartufima (Makaron z truflami)
- Goranski Nadjev (Kiełbasa jajeczna)
- Palenta
- Pole od Krumpira (Ziemniaki pieczone)
- Presnac (Ciasto nadziewane serem)
- Pura (Kaszka kukurydziana)
- Štruklji (Ciasto nadziewane serem)
- Sataraš (Chorwacki paprykarz)
Zupy
- Bijela Manestra (Chorwacja zupa ziemniaczana)
- Brodet / Brudet (Zupa rybna)
- Istarska Supa / Supica (Zupa na czerwonym winie)
- Gazdaricin Lonac (Zupa gulaszowa z wieprzowiną i indykiem)
- Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
Ryby i Owoce Morza
- Crni Rižoto (Czarne rizotto)
- Idyla od Smuđa (Roladki z sandacza)
- Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)
Mięso i Drób
- Lički Kupus (Chorwacki bigos)
- Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
- Meso Ispod Sača (Mięso pieczone w żarze)
- Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
- Pašticada (Cielęcina duszona)
- Pljeskavica (Grillowany kotlet)
- Slavonski Čobanac (Gulasz jagnięcy)
- Stubica (Polędwica nadziewana)
- Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
- Žgvacet (Gulasz drobiowy)
Smaki
Przyprawy
- Ajvar (pasta paprykowa)
- Ljutenica (ostra pasta paprykowa)
- Pinđur / Pindjur (pasta bakłażanowo-paprykowa)
Warzywa i owoce
- Blitva (burak liściasty)
- Rastika / Rasztan (kapusta warzywna)
- Roga (papryka)
- Tursu (marynowane warzywa)
Produkty zbożowe i oleje
- Baškotin (chleb)
- Fuži (makaron)
- Mlinci (placki)
- Paštrovski Makaruli (makaron)
- Šurlice (makaron)
Sery i nabiał
- Basa
- Bilogora
- Dimsi
- Kajmak
- Kashkaval (Kaszkawał)
- Kvargli
- Paški sir
- Podravec
- Prga / Prgica
- Samborski Sir
- Siraz
- Sirene
- Škripavac
- Turoš
- Zdenka