Kuchnia Chorwacka

Veneto

Chorwacja oferuje chyba najbardziej złożoną i bogatą kuchnię spośród wszystkich krajów byłej Jugosławii. To efekt położenia geograficznego i obcych wpływów jakie ją kształtowały. Z jednej strony jest więc wybrzeże Adriatyku z Dalmacją na czele. Świeże ryby i owoce morza to tutejsza codzienność najlepiej oddana w rybnej zupie Brodet. Ona sama to jednak import zza morza, z Włoch, które przez wieki wywierały ogromny wpływ na swego sąsiada. Szczególnie odczuwa się to na północy, przede wszystkim w Istrii – wprost z Włoch pojawiły się takie potrawy jak Crni Rižoto, a sami Chorwaci szczycą się swoimi dojrzewającymi szynkami Pršut, które nie ustępują Włoskim. Z drugiej strony w górzystym centrum kraju i na wschodzie, dużo więcej jest dań mięsnych podobnych do tych, które jadają SerbowiePljeskavica to najlepszy przykład przenikania obu kuchni.

  
Przepisy


Przystawki i zakąski

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

  

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Alkohole i napoje