Przepisy
Tapas
- Croquetas de Jamón (Krokieciki z szynką)
- Habas a la Rondeña (Bób z szynką Serrano)
- Papas Gaditanas (Młode ziemniaki z szafranem)
- Patatas Aliñás (Sałatka ziemniaczana)
- Tortilla de Patatas (Tortilla ziemniaczana)
- Tortillita de Camarones (Placuszki z krewetkami)
Pierwsze dania, przystawki i zakąski
- Coca de Recapte (Kataloński placek z warzywami)
- Espárragos de Aranjuez (Szparagi z jajkiem i sosem)
- Pella de Gofio (Ciasto)
- Pinichitos Morunos (Szaszłyki andaluzyjskie)
- Pastel de Higado (Hiszpańska terrina)
Gazpacho
- Ajoblanco/Gazpacho Blanco (Gazpacho z migdałami)
- Gazpacho Andaluz (Gazpacho klasyczne – andaluzyjskie)
- Gazpachos Extremeños (Gazpachos z Estramadury)
- Gazpachos Manchegos (de Pastor) (Gulasz z kurczaka i królika)
- Gazpacho Tostado / Cachorreñas (Gazpacho na ciepło z sokiem pomarańczowym)
- Porra Antequerana (Gazpacho pomidorowe)
- Salmorejo (Gazpacho z pomidorami)
Zupy
- Potaje de Lentejas (Potrawka z soczewicą)
Paella i dania z ryżu
- Arroz a Banda (Ryż z kalmarami)
- Arroz Alicantino (Ryż z owocami morza i pastą paprykową)
- Arroz Negro (Czarny ryż)
- Arroz del Senyoret (ryż z rybami i owocami morza)
- Caldero (Potrawka z ryżu, ryb i krewetek)
- Fideuà / Fideuada („Paella” z makaronem)
- Moros y Cristianos (Ryż z fasolą)
- Paella d’Hivern / Paella Negra (Paella z bobem i karczochami)
- Paella de Marisco / Paella Marinera (Paella z owocami morza)
- Paella Mixta (Paella z mięsem i owocami morza)
- Paella Valenciana (Paella klasyczna)
Dania z Ryb i Owoców Morza
- Almejas Huelva (Małże z kolendrą)
- Bacalao a la Vizcaína (Dorsz po biskajsku)
- Pescado en Adobo Rebozado (Ryba smażona w panierce)
- Romesco de Tarragona / Romesco de Peix (Gulasz Rybny)
- Sancocho Canario (Gotowane solone ryby z warzywami)
- Trucha a la Navarra (Pstrąg smażony z szynką)
- Truchas con Setas en Vino de Rioja (Pstrąg smażony z sosem grzybowym w czerwonym winie)
- Truchas en Salsa de Almendras (Pstrąg w sosie migdałowym)
Dania Mięsne
- Arrebossat de Conill (Królik duszony z cynamonem i sosem migdałowym)
- Calçotada (Kataloński grill)
- Caldo Gallego (Jednogarnkowa potrawa mięsna z kapustą i jarmużem)
- Callos a la Madrileña (Flaki po madrycku)
- Conejo Ajoarriero (Królik duszony z czosnkiem)
- Fabada (Potrawka z fasolą)
- Frito Mallorquín (Mięso smażone z warzywami)
- Galianos (Gulasz z kurczaka i królika)
- Oca Amb Peres (Gęś pieczona z gruszkami)
- Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)
- Pato a la Sevillana (Potrawka z kaczki z oliwkami)
- Pavo en Pepitoria (Indyk/Kurczak z szafranem i migdałami)
- Pollo Asado Relleno con Migas Extremeñas (Pieczony kurczak faszerowany z Estramadury)
- Pollo Chilindrón (Paprykarz z kurczakiem)
- Sukalki (Baskijski gulasz)
Salsy
- Alioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
- Pericana (Pasta rybna z Capellána)
- Romesco (Katalońska pasta z pomidorów)
- Salsa Vizcaína (Sos biskajski)
- Salvitxada / Salsa de Calçots (Katalońska pasta z pomidorów)
Smaki
Przyprawy
- Bitxo (chili)
- Choricero (chili)
- Cuerno de Cabra (chili)
- Ñora (chili)
- Romesco (katalońska pasta)
- Salmorreta (pasta paprykowa)
- Salvitxada / Salsa de Calçots (katalońska pasta)
Warzywa i owoce
- Calçot (dymka)
Produkty zbożowe
- Gofio (tostowana mąka)
Sery i nabiał
- …
Wędliny
- …
Mięso i Owoce Morza
Alkohole
- …