Przepisy
Tapas
- Croquetas de Jamón (Krokieciki z szynką)
- Habas a la Rondeña (Bób z szynką Serrano)
- Papas Gaditanas (Młode ziemniaki z szafranem)
- Patatas Aliñás (Sałatka ziemniaczana)
- Tortilla de Patatas (Tortilla ziemniaczana)
- Tortillita de Camarones (Placuszki z krewetkami)
Pierwsze dania, przystawki i zakąski
- Espárragos de Aranjuez (Szparagi z jajkiem i sosem)
- Pastel de Higado (Hiszpańska terrina)
Gazpacho
- Ajoblanco/Gazpacho Blanco (Gazpacho z migdałami)
- Gazpacho Andaluz (Gazpacho klasyczne – andaluzyjskie)
- Gazpachos Extremeños (Gazpachos z Estramadury)
- Gazpachos Manchegos (de Pastor) (Gulasz z kurczaka i królika)
- Gazpacho Tostado / Cachorreñas (Gazpacho na ciepło z sokiem pomarańczowym)
- Porra Antequerana (Gazpacho pomidorowe)
- Salmorejo (Gazpacho z pomidorami)
Zupy
- Potaje de Lentejas (Potrawka z soczewicą)
Dania z Ryb i Owoców Morza
- Pescado en Adobo Rebozado (Ryba smażona w panierce)
- Trucha a la Navarra (Pstrąg smażony z szynką)
- Truchas con Setas en Vino de Rioja (Pstrąg smażony z sosem grzybowym w czerwonym winie)
Dania Mięsne
- Arrebossat de Conill (Królik duszony z cynamonem i sosem migdałowym)
- Caldo Gallego (Jednogarnkowa potrawa mięsna z kapustą i jarmużem)
- Callos a la Madrileña (Flaki po madrycku)
- Conejo Ajoarriero (Królik duszony z czosnkiem)
- Fabada (Potrawka z fasolą)
- Frito Mallorquín (Mięso smażone z warzywami)
- Galianos (Gulasz z kurczaka i królika)
- Oca Amb Peres (Gęś pieczona z gruszkami)
- Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)
- Pato a la Sevillana (Potrawka z kaczki z oliwkami)
- Pavo en Pepitoria (Indyk/Kurczak z szafranem i migdałami)
- Pollo Asado Relleno con Migas Extremeñas (Pieczony kurczak faszerowany z Estramadury)
- Pollo Chilindrón (Paprykarz z kurczakiem)
Smaki
Przyprawy
- …
Warzywa i owoce
- …
Produkty zbożowe
- …
Sery i nabiał
- …
Wędliny
- …
Mięso
- …
Alkohole
- …